Lørdag formiddag ble Paul Kristian Olaussen fra Øvre Alta plutselig obs på unormal fugleaktivitet like ved jordet der han har sauene gående.

– Jeg så det var mye kråker og slikt, og gikk for å se hva som hadde hendt. I skogkanten, der hvor sauene bruker å ligge, der oppdaget jeg tre sauekadaver som lå helt tett inntil hverandre, forklarer Olaussen.

– Helt uvanlig

Bonden medgir at han stusset over dette.

– Jeg syntes det var merkelig. Det er helt uvanlig at det ligger tre kadaver rett ved siden av hverandre på denne måten. Jeg tenkte kanskje de hadde blitt forgiftet eller noe slikt. Begynte å undersøke litt for å se om de hadde tegn etter angrep eller noe, men nei, jeg så ingen tegn på sånt, forteller Olaussen.

Han tok et bilde av sauene, før han gikk for å hente traktoren, for å frakte skrottene bort.

– Jeg skjønte jo at de var døde, så det var ikke annet å gjøre enn å få dem vekk derfra.

Fant forklaringen

Etter å ha kjørt traktoren til åstedet begynte han å bære unna skrottene, først den ene, så den andre.

– Men idet jeg tar borti den tredje skrotten og snur den, så kjenner jeg plutselig et stikk. Jeg fikk et ordentlig støt i meg, som fra et strømgjerde. Da ser jeg også at det ryker av bakken.

Da støtet kom gikk det også opp for Olaussen hva som hadde hendt.

Han så at sauene lå kloss inntil en bardun, som forankrer en av kraftlagets stolper, som igjen holder oppe strømførende ledninger.

– Jeg skjønte at det måtte være en jordfeil. Så jeg lot sauen ligge og ringte Alta kraftlag. De kom fort som fy, forteller Olaussen.

– Enn om...

Kraftlagets utsendte målte 230 volt rett til jord, gjennom bardunen.

– Dette var en ren dødsfelle?

– Ja, det var det. Og jeg tenker jo etterpå, enn om jeg hadde tatt i bardunen, eller om det hadde kommet andre her som hadde kommet borti den. Man vet jo ikke hvordan det ville gått. Det er mye strøm det er snakk om.

– Hva tenker du om det at du mistet dyrene på denne måten?

– Klart, det er jo trasig. Sauene hadde berget seg fint gjennom hele sommeren, de skulle enten videre i produksjon eller til slakt. Men jeg tror ikke dyrene har lidd. Med et sånt støt, da går det rimelig kjapt. De har nok ikke lidd, og det er jo det viktigste.

Maks uflaks

Ved Alta kraftlag bekrefter overordnet vakt ved Alta kraftlag, ingeniør Malin Solheim, hendelsen i Øvre Alta. Hun er ikke hundre prosent sikker, men forklarer at det antakeligvis er snakk om et gammelt veilys som er blitt tatt ned.

– Så har noe av festet gnaget over vårt feste slik at bardunen på et vis ble strømførende. Dette skulle egentlig gått greit, men det viser seg at det er en jordfeil til i området, som gjorde hendelsen med sauene mulig.

– Sauene har oppå det hele vært våte, marka var våt, sier Solheim, med henvisning til det fysiske faktum at en fuktig sau leder strøm bedre enn en tørr sau.

– Dette var maks uflaks, med andre ord?

– Ja, dette var maks uflaks. Flere uheldige ting på en gang. Det er første gang jeg har vært borti noe slikt. Dette er sånt som kan skje, men som ikke skal skje, sier Solheim.

– Er det noe man bør eller ikke bør gjøre om man oppdager døde dyr i nærheten av potensielt strømførende saker?

– Mistenker man jordfeil er det bare å ringe kraftlaget. Vi har døgnvakt og rykker ut på slikt, sier hun