Denne helga er det duket for en tredagers samling der oppdrett er tema, i regi av Naturvernforbundet Norge. Fra sentralt hold har man valgt å samle fylkeslagene i Nordland, Troms og Finnmark samt nordnorske lokallag til en strategi-, kunnskaps- og kompetansesamling.

– Vi ser at oppdrett miljømessig sett blir et stadig større problem, og ønsker at fylkes- og lokallagene våre står bedre rustet hva angår kunnskap rundt både arealplan, kystsoneplan og lignende. Blant annet skal vi se på hvilke strategier som kan velges, hvilke innspill vi kan gi til våre politikere lokalt og lignende, sier Leif Wasskog i Naturvernforbundet.

Åpent for alle

Programmet strekker seg fra fredag ettermiddag og gjennom helga, og er lagt til Thon i Alta sentrum.

– Dette er åpent for alle. Folk må gjerne ta turen innom dersom de er interessert i å lære noe nytt om oppdrett, sier Wasskog, og peker på morgenseansen lørdag mellom 10.00 og 13.00 som den mest «publikumsvennlige».

– Tør dere å invitere næringa også?

– Absolutt. Det er ikke sånn at vi er udelt negative og sier tvert nei til oppdrett, vi ønsker en balanse mellom det næringsmessige og naturen. Vi erkjenner at oppdrett er kommet for å bli, men mener samtidig at miljøproblemene har fått en veldig slagside i forhold til det totale bildet. Ja, oppdrett utgjør stor verdiskapning, men det må ikke gjøre at vi glemmer miljøproblemene – som kan bli veldig store på lang sikt, sier Wasskog.