– Hadde man sagt til folk for tjue år siden at jeg skulle bli ordfører, ville vel ingen trodd på det, sier Ronny Berg, som vi med forbehold presenterer som Altas neste ordfører.

Blitt menneske

Når vi har spurt folk litt uhøytidelig om hvordan de har oppfattet den unge Ronny Berg har merkelapper som «villstyring» og «litt pøbelaktig» kommet opp. Undertegnede kan til og med huske at Frp-politikeren i sine yngre dager virket en smule fryktinngytende.

– Jeg har ikke alltid vært mors beste barn, men det har nå blitt menneske av meg også, sier Berg åpenhjertig.

Flink leder

Nettopp åpenheten og ærligheten er noe Berg har vunnet mye på de siste årene, og Altapostens politiske redaktør Jarle Mjøen beskriver Bergs politiske egenskaper slik:

– Han er en politiker jeg har fått veldig stor respekt for. Han er svært ryddig og til å stole på både i forhold til media, internt i partiet og i forhold til politiske samarbeidspartnere. Dette gjelder også overfor politiske motstandere. Samtidig har han vist seg å være en god leder, ikke minst fordi han er klar og tydelig, men også inkluderende.

Godt humør

Superlativene sitter også løst når påtroppende varaordfører Trine Noodt blir bedt om å karakterisere sin nye politiske makker.

– Ronny har godt humør og har alltid en humoristisk kommentar på lur som bidrar til å løse opp stemningen. Selv om jeg ikke alltid er enig med han, er han likevel veldig real å diskutere med, sier Trine.

Videre sier hun at Altas kommende sjefsoverhode er «ærlig og ryddig».

– Og han later aldri som han kan eller vet mer enn han gjør. Jeg ser frem til å jobbe både med han og resten av den borgelige gjengen.

Ronny Berg setter stor pris på godordene og kvitterer med at han også gleder seg.

– Nå blir samarbeidet enda tettere enn det har vært de fire siste årene. Trine og jeg kjenner hverandre både på godt og vondt, noe som vil gjøre samarbeidet enklere, sier Ronny.

Viktig å lytte

Selv sier den kommende ordføreren at han har lært mye av å lytte til folk.

– Jeg prøver å lytte og ikke overkjøre andre med mine meninger. Det er viktig å være raus, og i samarbeid med andre må man både gi og ta. På den måten bygger man tillit over tid, mener Berg.

Han er klar over at mange var skeptisk da han kom inn som varaordfører for fire år siden. Men stemmesedlene og skredet med personstemmer i forbindelse med valget viser at Berg har gjort skepsisen til skamme.

– Valgkampen er ikke noe som har foregått de siste to månedene. Det er resultat av fire års arbeid, påpeker han.

Streng pappa

Berg innrømmer at han har lært seg noen knep gjennom et studie i veiledningspedagogikk for noen år siden. Som utdannet trafikklærer og nestleder i Region nord i vegvesenet mente han det var nyttig å ha litt peiling på hvordan man snakker med folk, og ikke minst får folk til å lytte. Egenskaper han flittig har praktisert på sønnen Kevin på 17 år.

– Han har nylig fått lettsykkel og det er ikke like populært at faren både har jobbet i vegvesenet og er varaordfører. Det blir i overkant fornuftig liksom. Når han maser om å få gjøre ting med sykkelen og jeg setter en stopper for det, synes han det er veldig urettferdig og argumenterer med at «alle andre gjør det», sier Ronny.

Men at «alle andre gjør det» holder ikke for pappa Berg. Ei heller kjøper han voksnes argumentasjon om at «alle har vært kalv engang».

– Dette kommer særlig opp når man diskuterer uvettig mopedkjøring. Da er det alltid noen som skal parkere debatten med dette utsagnet. Men hvilket signal sender dette til ungene, spør Berg og legger til:

– Selv om vi har gjort dumme ting, betyr det ikke at vi skal tillate ungene våre å gjøre det samme. Tvert imot. Det er fordi jeg bryr meg om sønnen min at jeg forteller han hva som er rett og galt.

En luring

Selv tilbragte Ronny og broren Stein Are halve ungdomstida bak henholdsvis et crossratt eller et scooterstyre. Sammen med pappa Svein Berg var guttene titt og ofte ute på Kvenvikmoen, der de tok ut iallefall noe av den ungdommelige villskapen. Svein Berg sier at sønnen Ronny kunne være en liten «luring».

– En gang ba han mora om bensinpenger og fikk en femtilapp. «Det var for lite», sa han til mora og forklarte henne at eikertene også måtte fylles opp. Dermed fikk han en hundrelapp, humrer Svein.

Mobbing av røykere

Ronny er gift med Lise Lotte Solbakken-Berg og sammen har de to sønner på 13 og 17 år. Når Altaposten kommer på besøk til borettslagsleiligheten i Heitmannåsen har han kaffen klar og spretter en pose med sjokolade fra Nidar.  På bordet ligger en pakke med Tiedemanns Rød rulletobakk.

–  Selvsagt skulle jeg ønske at jeg ikke røkte. Jeg har prøvd mange ganger, men detb er ikke så enkelt, sier Ronny, som mener røykedebatten har gått for langt.

– Det er nesten så røykerne blir mobbet. Om jeg noen ganger klarer å slutte, skal jeg iallefall ikke legge meg opp i om andre røyker eller ikke, sier Ronny, som valgte Frp nettopp på grunn av friheten de representerer.

Kona Lise Lotte røper at ektemannen hater husarbeid og flatpakker, men at han til gjengjeld er «snill og omsorgsfull og glad i å lage mat».

– Joda, er det ikke slik at noen ikke liker å lage mat, men gjerne kan vaske opp, mens andre synes det motsatte er bra, spør Ronny Berg retorisk.

Elsker isfiske

Siden ungene elsker det går det mye i taco og hjemmelaget pizza, men også fårikål og biff står på Bergs meny. Når Ronny skal koble av tar han seg gjerne en tur til Nyvoll sammen med familien. Her venter campingvogn og spikerteltet. Jakt og fiske er noe den kommende ordføreren setter pris på.

– Å sitte på et fjellvann å pilke, helt alene uten forstyrrelser er veldig deilig, sier Ronny, som kona betegner som «humoristisk og aldri langsint».

Ronny på sin side berømmer kona slik:

– Uten henne hadde jeg ikke kunnet satse på politikken. Hun har måttet ta hovedansvaret hjemme, og jeg er svært takknemlig for støtten fra henne.

Innvandrerdebatt

På veggene i stua henger det dåpsbilder av barna, bryllupsbilder og et portrett av svigerforeldrene som er fra Karasjok. Svigermor som er 87 år er iført kofte. Vi spør Berg hva han tenker om at Frp beskyldes både for å være innvandrer- og samefientdlig.

– Jeg synes det er synd at debatten blir så karikert når vi skal diskutere samepolitikk eller innvandring. Jeg er er ikke mot innvandrere, men jeg er opptatt av utfordringene innvandringen fører med seg. Selv om mange ikke vet det har jeg nylig vært med på å gi en asylsøker bolig og opphold i Alta, sier Berg og legger til:

– Selv om jeg kan ha et saklig innlegg på sosiale medier, så henger andre med veldig ekstreme holdninger seg på og dermed blir det til at jeg blir tatt til inntekt for de samme holdningene.

Han mener media har ansvar for ikke å hause opp stemningen i allerede betente saker.

– Man kan spørre seg hvorfor media alltid blåser opp sitat som er tatt ut fra sammenhengen. Er det bevisst for å skape konflikt, spør Berg og går rett over til å forsvare det han mener er ondsinnet hets mot Senterpartiets Jan Martin Rishaug.

– At man kommer trekkende med at han jukset på eksamen for seks år siden blir for dumt. Vis meg den politiker eller journalist som aldri har gjort noe dumt eller galt. Media og de som går rundt og sprer slik dritt, må tenke over at dette er folk som har barn og familie, sier Berg.

– Skal ikke politikere være gode eksempler mener du?

– Selvsagt skal politikere gå foran som gode eksempler, men hvis kravet til å være politiker skal være et prikkfritt «rulleblad», kan vi bare glemme å få noen politikere i det hele tatt, sier Altas kommende ordfører.

Tilgjengelig ordfører

Etter fire år i varaordførerstolen vet at hva som venter han i den nye jobben. Litt mer reising, men samtidig mindre enn i vegvesenstillinga, blir det blant annet.

– Selv om jeg er mer hjemme nå som jeg er i politikken, er jeg også pålogget 24/7. Det kan gå utover familien at jeg plutselig blir sittende i en telefon klokka ti på kvelden. Men slik er det. Jeg vil være tilstede og tilgjengelig, sier Berg.

– Det må vel være deilig for deg at det ble blå/grønt i stedet for rød/grønt styre?

– Når man driver med politikk er det i posisjon man får utrettet ting, så det er klart at det kjennes godt.

– Er du overrasket over at Arbeiderpartiet klarte å ødelegge for seg selv på denne måten?

– Ja, jeg er overrasket, men samtidig vil jeg ikke være hovmodig. Men jeg stusser over at de delte ut posisjoner før de hadde klart å enes om politikken. Så som et erfarent parti overrasket de meg.

Nå har også de blå/grønne en del erfaringer de kanskje ville vært foruten. De to første årene i posisjon ble preget av kaos, samlivsbrudd og et vell av negative avisartikler. I den røde leiren har det «borgelige kaos» vært et flittig brukt begrep for å advare mot fortsatt borgelig styre.

– Den gang gikk alle inn med store ambisjoner og ønsker om å få gjennomslag for sin politikk på alle punkter. I dag vet vi vel alle at det ikke er slik det fungerer. Man må gi og ta. Slik er livet, og slik er politikken, sier Ronny.