Gjennom et forprosjekt, Baretns Triangle, støttet av Kolarctic skal ser nabofylkene Lapland, Murmansk og Finnmark fylkeskommune nå på bedret koordinering, korrespondanser og informasjon rundt de grensekryssende bussrutene, skriver Finnmark fylkeskommune i en pressemelding.

For hver dag krysser det et titalls kommersielle bussruter mellom grensefylkene.

– Disse er lite samkjørt med øvrig trafikk. Likevel utgjør de et godt og nødvendig input i det totale tilbudet av kollektivtrafikk, og rutene har godt belegg, skriver fylkeskommunen i pressemeldingen.

Tanken er å få på plass en samarbeidsgruppe med de tre fylkene, som kan ha årvisse møter og diskutere felles utfordringer og erfaringer med kollektivtilbudet. Det første slike møtet fant sted 25. september i Murmansk.

En av tankene for hvordan man kan bedre samarbeidet er ved å legge opp til en felles webportal, som en måte å publisere og gjøre kjent ruter og infrastrukturløsninger

– I et samrådsmøte mellom de tre fylkene var det stor enighet om at man har felles utfordringer og felles ønsker i forhold til rutene og hvordan disse bør markedsføres og tilrettelegges til annen rutetrafikk. Det ble blant anne tdiskutert om man skal gå sammen og publisere alle grensekryssende ruter via en egen webportal, slik at de reisende kun har ett punkt å forholde seg til for informasjon – i stedet for å måtte innhente info fra hvert enkelt busselskap, skriver fylkeskommunen.

Forprosjektet skal være avsluttet i løpet av vinteren, og neste fellesmøte vil bli lagt til Rovaniemi. Der vil trådene fra Murmansk bli trukket videre.