– Det er første gang, noensinne, at en så ung gutt gir ut en tradisjonsjoikeplate, sier produsent Johan Sara.

Ungutten John Andre Eira (22) er kanskje mest kjent som en hardtslående trommeslager, som mestrer de fleste sjangere. Han er født blind, men det stopper han ikke til å lage musikk, spille trommer og synge. Nå gir han ut sitt debutalbum med tradisjonelle joiker.

Fra 1877

– CD-en skal hete «Boullvas Bulvii». Det betyr: Fra generasjon til generasjon. Det er joiker som spenner over hele seks generasjoner og den eldste joiken er fra rundt 1877, mens den nyeste er fra i år, sier den unge musikeren.

Han og produsenten Johan Sara har holdt med innspilling siden påske, og de har brukt mye tid til research av gamle joiker.

– Jeg har brukt mye tid på å søke etter gamle joiker som jeg ville ha med på plata. Jeg har blant annet vært på museet i Tromsø for å finne fram til flere urgamle joiker. Jeg har vokst opp med det og alle i min familie joiker til daglig. Da var det ganske naturlig at min første plate skulle inneholde denne samisk tradisjonsmusikken, sier Eira.

Kommuniserer med musikk

Eira mener synshemningen bare en en styrke når man driver med musikk.

– Jeg har alltid likt musikk og med  at jeg ikke kan se, så har jeg nok utviklet et ganske så stort gehør. Jeg må bruke ørene når jeg spiller med andre i og med at jeg ikke kan kommunisere med synet. Musikk er jo en form for kommunikasjon i seg selv, og det er min måte å kommunisere på. Jeg spiller også trommer og synth, samt lager mye elektronisk musikk – nesten hver eneste dag. Så det kommer nok en plate med elektronisk musikk fra meg i framtiden også. Joik er en veldig spennende form for musikk og derfor er det viktig at man tar vare på den gamle tradisjonen og det er hovedgrunnen til at jeg først gir ut en ren joikeplate, sier Eria.

Han er storfornøyd med samarbeidet han har med musikeren Johan Sara.

– Han har mye kunnskap om joik. Han har fått meg til å yte maks på hver eneste låt og har sågar lært meg mye om sangteknikken. Han er dessuten veldig avslappende å jobbe sammen med, forklarer Eira.

Et multitalent for framtiden

Produsent og platedirektør Johan Sara som gir ut platen på sitt eget selskap Stierdna record labeler er strålende fornøyd med å ha fått Jon Andre Eira i sin musiske stall.

–  Det er unikt at en så ung person behersker joik på dette høye nivået. CD-en skal slippes i september og inneholder hele 25 joiker. Det er viktig at de tradisjonelle joikene blir tatt vare på. Det er en tradisjon som ikke må gå i glemmeboka. Det er svært få av dagens unge som behersker den tradisjonelle måten å joike på, og da er det veldig flott at Jon Andre, som er et multitalent av en musiker, lager en slik CD. Den kan være til inspirasjon for unge som vil lære hvordan man skal joike, sier Sara.

Spiller inn musikkvideo

Utgivelsen har fått støtte fra Sametinget og det er noe Sara er veldig glad for.

– Jeg setter stor pris på at Sametinget støtter unge musikere som vil ta vare på og lære mer om den samiske sangtradisjonen. Joik har en helt annen sangteknikk en den vestlige sangtradisjonen, og det må bevares. John Andre behersker joikeformen veldig, veldig bra, mener Sara.

Denne uken har de holdt på med å spille inn en musikkvideo til en av låtene som kommer på utgivelsen.

– Videoen skal vi slippe på nettet før utgivelsen kommer for salg. Uten å røpe for mye om hva den handler om, så er grunnhistorien om en ung gutt som drømmer om å gi ut en egen plate. Låten heter «Tikkon» som betyr en person, røper Sara.