De syv samiske filmene skal produseres av et filmteam som består av filmarbeidere fra hele den nordlige filmbransjen.

Nils Gaup som mentor

– Det kommer til å bli et utrolig spennende og stort prosjekt. Nå holder vi på med på finne de ulike stedene i bygda hvor de skal spilles inn.  Alle filmene, som har syv ulike manusforfattere, skal skytes av et fast filmteam, sier leder i Internasjonalt Samisk Filmsenter AS, Anne-Lajla Utsi.

Hver film skal også ha ulike regissører og produsenter. Marie Lagerkvist fra Sverige er engasjert som executive produsent og Nils Gaup er mentor for manusutvikling og regi til det store filmprosjektet.

Gagner hele bransjen

– Vi satser stort på å ta med filmfolk fra hele Nord-Norge, så dette vil gagne filmbransjen i nord. Fordelen med dette prosjektet er at det er kostnadseffektivt å spille inn syv filmer i samme måned, på samme sted, sier Utsi.

Internasjonalt Samisk Filmsenter, som har hovedansvaret for prosjektet, satser i første omgang å få vist filmene på Berlin Internasjonale Film Festival i 2015.

Populært med samisk film

– Filmfestivalen i  Berlin har en egen avdeling som heter Native film, som viser urfolksfilmer fra hele verden. Vi får daglig forespørsler fra ulike filmfestivaler fra hele verden om vi har samisk filmer å tilby. Derfor vil filmene også garantert bli vist andre plasser i verden – i årene som kommer, sier Utsi.

Budsjettet på filmprosjektet er 6,2 millioner kroner og per i dag har  Internasjonalt Samisk Filmsenter halvparten av finansieringen på plass.

– Så langt har vi fått støtte fra Nordnorsk filmsenter. Vi har også søkt om støtte fra andre instanser, så innspilling blir det uansett. I april skal vi møte noen av filmfolkene og i juni samles vi alle for innspilling,  sier en fornøyd Utsi.