LÆRER BORT SAGN OG MYTER: Forfatteren, June Sommer Strask, arrangerer Norges første fortellerfest for barn i Kvalsund.  – Vi må ikke glemme våre lokale historier og sagn, mener hun. (Foto: Reiulf  Grønnevik)

LÆRER BORT SAGN OG MYTER: Forfatteren, June Sommer Strask, arrangerer Norges første fortellerfest for barn i Kvalsund.  – Vi må ikke glemme våre lokale historier og sagn, mener hun. (Foto: Reiulf  Grønnevik)

– Finnmark er eventyrlandet

Forfatter June Sommer Strask vil lære de unge om sagn fra Finnmark. Nå arrangerer hun Norges første fortellerfest for barn i Kvalsund.

Fortellerfesten går av stabelen under Stallo-dagene som arrangeres i Kvalsund fra 1. til 8. september. Til  arrangementet har June Sommer Strask hentet inn både profesjonelle og amatørfortellere.

– En viktig tradisjon

– Kongstanken bak fortellerfesten er å løfte fram den rike sagn- og fortellertradisjonen som finnes i Finnmark. Det er viktig at historier fra fylket ikke blir glemt. Jeg har ikke hørt om noe lignende arrangement tidligere og jeg tror dette må være Norges første fortellerfest for barn, sier Strask.

Fortellerfesten for barna har fått navnet «Stalloen våkner».

Historier fra nærområdet

– Noen synes kanskje navnet er litt farlig, men tanken er at «Stalloen våkner» er en metafor på at vi vekker til live mytene og fortellingene som ligger og slumrer på hvert nes som steinformasjoner, fjell og vann. Vi må ikke glemme alle historiene som folk sitter inne med i Finnmark, forklarer Sommer Strask og utdyper:

– Det er mye mer spennende for barn om de lærer litt om sagn og historier fra sitt eget nærområde de vokser opp i. Her i Kvalsund har vi for eksempel et vann som heter Trollvannet, og ungene syns det er spennende å dra på tur dit hvis de tror det bor troll der. Ofte spør de hvorfor det heter Trollvannet og da er det viktig at vi kan fortelle dem bakgrunnen. Mange plasser har spennende navn og ofte finnes det en historie knyttet til stedets. Det viktigste er at de lokale historiene ikke går i glemmeboka.

Gratis for alle

– Vi satser selvsagt på godt vær og at vi kan være ute. Vi skal også sette opp en stor lavvo som har plass til 35 barn. Inni lavvoen skal vi fortelle spennende sagn og historier samt servere litt mat. Blir det dårlig vær, så skal vi bruke kultursalen, opplyser forfatteren.

Fortellerfesten som varer fra 14 til 17 lørdag 7. september er gratis for barn i alle aldere.

– Jeg har fått støtte fra Samisk kunstnerfond. Ettersom det er første gang vi arrangerer fortellerfesten skal det ikke koste noe. Programmet er også laget slik at det passer for hele familien, og jeg håper dette kan bli et årlig innslag, sier June Sommer Strask som håper på godt oppmøte.

Selv synes forfatteren at Finnmark burde kalles for eventyrlandet.

– Islendingene kaller jo ofte sitt land for sagalandet og med så mange sagn og spennende historier fra vårt eget fylke, så burde vi kanskje kalle Finnmark for eventyrlandet, spøker Sommer Strask.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
Leses nå
 

– Jeg tenkte; farger, jaja. Jeg hadde faktisk tenkt å begynne å fikle med mobilen

Næringslivsgutta i Alta ble tatt på senga av fargeklatten Dagny.

Fulgte bombefly

Norske jagerfly fulgte russiske bombefly ved Tromsø.

Ser internett i det meste

Jørn Roar Pedersen øyner gull i «tingenes internett».

– Det er helt forkastelig at noen kan oppføre seg sånn. Enda voksne folk!

Tenåringsgutter sjokkerte over voksne menns oppførsel over unge jenter.

Se hva vararepresentanten sa fra talerstolen

Ingen hadde forventet innspillet fra vararepresentanten i kommunestyret.

Kaster nytt lys over Alta-aksjonen

Ny utstilling gir verdifulle perspektiver.

leder

Link til unge gründere

– Vi har mistanke om at det var en genistrek å sette et knippe kvinner til å revitalisere Finnmarkskonferansen.

– Heldigvis ville hun synge med Alta vocale

Benedicte Adrian er en av flere stjerner som skal sørge for julestemning i Alta.