–  Det ligger mye historie i kultur. Jeg har lest om aksjonen i Alta på 1970- og 1980-tallet. Med tanke på det kulturelle i den konflikten, og min historie, var det viktig for meg å starte sykkelturneen nettopp her, forteller den franske multi-instrumentalisten til Altaposten.

Intim konsert

Musikerens åtte dager lange sykkelturné i Norges nordlige region starter i morgen. Tirsdag kveld spiller han opp til intimkonsert på City Scene fra klokka 20. I et åpent intervju avslører han hvorfor Alta ble første plass på turneen.

Grunnen til at franskmannen valgte Nordlysbyen som utgangspunkt, ligger dypt forplantet i historie- og kulturarv.

– Jeg vokste opp på en liten øy vest i Frankrike kalt Ushant. Der ute hadde befolkningen sin egen kultur og språk, separat fra det franske, men min mor og resten av min familie ble nektet å snakke dialekten offentlig, sier Tiersen til Altaposten. Han ser helt klare paralleller mellom egen oppvekst og det han har lest om Alta-kampen.

Begeistring for Norge

For å lette på stemningen trekker Tiersen frem Arne Næss som den andre grunnen til at årets turné starter i Norge. Det er tydelig at musikeren har fattet begeistring for vårt ganske land, og spesielt den nordlige regionen. Et minne om hjemplassen, sier han.

- Ushant er en liten plass med få mennesker og et nært samhold. Det ligner på mange måter på regionen i Nord-Norge, så jeg ser veldig frem til å sykle i naturen og spille konserter på veien. I morgen setter Tiersen og hans to musiker-kolleger seg på hjul med retning Harstad, men før den tid kan altaværingene ta plass og berike sin kulturelle minnebok med konsert på City Scene i kveld. Der vil det serveres et bredt spekter av musikk fra varierte utgivelser. Uten at Tiersen vil avsløre for mye kan han røpe at filmmusikken fra suksessen Amélie står på programmet.

Blir variasjon

– Folk får komme og høre, så finner de ut hva vi blir å spille, sier han med et lurt smil om munnen.

– Det vil bli stykker fra Infinity (2014), Dust Lane (2010) og noen eldre album. Det jeg ser mest frem til er å spille på små lokaler hvor man får en sterkere følelse av publikumet. En intimitet man ikke får på store arenaer, sier Tiersen.

Konserten er på Studenthuset City Scene i kveld med åpning av dørene klokka 20 og konsertstart 21. Det er fortsatt mulig å få med seg liveopptredenen, som beskrives av daglig leder Torgeir Ekeland som en «kveld utenom det vanlige». Han håper folk vil møte opp og lage en fantastisk atmosfære. Det er tross alt ikke hverdags at en verdenskjent musiker står på scenen her i byen.