8. november inntar Alta motettkor og Ensemble Noor operaen i  Oslo for første gang. Musikken de skal fremføre blir for tiden skrevet av musikeren og komponisten Johan Sara jr fra Maze.

Finnmarks mangfold

– Verket skal hete «Havspeilet». Til den skal jeg lage kor og strykearrangement som skal fremføres av Alta motettkor og Ensemble Noor.  Jeg skriver også teksten til verket som koret skal fremføre på samisk. Tekstene handler kort fortalt om det å finne seg selv. Når man speiler seg i havet så ser man seg selv i pakt med naturen, og teksten har selvsagt mange metaforer om det å finne seg selv og sin identitet. Mye av innholdet,  som enda ikke er ferdig, skal handle om de som ble evakuert under krigen og de som ikke kom tilbake. Tekstene og musikken skal speile en søken etter sitt opphav og spesielt kystsamenes historie skal belyses og æres i tekstene. De har gått igjennom mye med fortrengning og hva de har måttet forsake. Dette er noe av innholdet som jeg holder på skrive om, sier Sara.

Han regner med å bruke rundt seks måneder på å fullføre verket.

– Det skal etter planen ha en varighet på pluss/minus 40 minutter, så det blir mye komponering i tiden som kommer, sier Sara.

– Slipper endelig inn

– Når jeg og Alta motettkor med Ensemble Noor først er invitert til å spille i operaen, må jeg jo lage noe veldig særegent og spesielt. Det skal høres at verket kommer fra Finnmark, som har har vært en flerkulturell smeltedigel i flere hundre år. I løpet av de kommende månedene skal jeg øve litt med koret og musikerne for å teste ut klanger og ideer. Koret skal også lære å joike, så dette blir spennende. Jeg skal også være med på vokal og joik, sier Sara som har gjestet operaen en gang tidligere.

– Jeg har bare fått lov å spille på operataket. Nå slipper jeg endelig inn, så da skal jeg gjøre mitt ytterste for at dette blir bra, ler Sara, mens han komponerer for fullt på sitt kommende verk.

– Vi gleder oss

Per Andersson, som er dirigent for Alta motettkor, sier koret gleder seg enormt til å synge i operaen for første gang.

– I går kveld prøvde vi for første gang å synge litt på noe av det som Johan har skrevet så langt, og det virker veldig spennende. Alle i koret er tent på å vise fram musikk fra Finnmark og Sara sitt nyskrevne verk. For de som vil komme å høre på, så er det lurt å booke billetter allerede nå, sier Anderson.

I tillegg til Sara sitt verk, skal det også fremføres en komposisjon av Bjørn Andor Drage. Det ble første gang fremført under vielsen av Nordlyskatedralen i Alta i 2013.