Duoen «Maret» med Klemet Anders Buljo og Marit Hætta Øverli lanserer sin nye musikkutgivelse «Alo» på Cuba. Platen er en feiring av det vellykkede partnerskapet mellom de to musikerne i over 20 år.

Stor festival

–  Albumet skal lanseres 4. mai i utlandet, og skal for første gang presenteres for publikum på Cuba hvor musikerne skal turnere i mai. Hovedmålet med turneen er deltakelse og opptreden på den årlig tradisjonelle kulturfestivalen i provinsen Holguin  nord på Cuba. Landet har vært lukket de siste 57 årene,  men på tross av det er landet en anerkjent kulturmetropol som har oppfostret noen av de beste musikerne og danserne i verden. Holguin kalles ofte for Cubas tredje hovedstad. Festivalen der har røtter som går tilbake til 1790, da en gruppe av unge kunstnere bestemte seg for å organisere en pilegrimsferd til en bakketopp i  nærheten av byen for å feire vårens ankomst. Siden den gangen har lokalbefolkning i Holguin benyttet dagen som et påskudd for ulike feiringer – nesten som påskefestival i Kautokeino, sier prosjektleder Olga Solyanik i plateselskapet Audioland.

Festivalen presenterer artister fra hele verden, utstillinger, gatekunst, litteraturfestival og folkemusikk og besøkes årlig av tusenvis av cubanske og utenlandske turister.

– Stolt og nervøs

Det er produksjonsselskapet Audioland fra Alta og festivalens arrangør på Cuba som har vært i dialog i flere måneder om å presentere en samisk showcase med duoen «Maret» på Cuba.

– Olga har jobbet knallhardt for å få til disse spillejobbene på Cuba. Jeg og Marit gleder oss derfor enormt til å spille i Mellom-Amerika for første gang. Vi drar ned som en duo og kanskje møter vi noen kubanske musikere som hiver seg med på scenen, ler Buljo.

– Det interessante er at vi også skal møte politikere og andre kulturpersonligheter som jobber med kulturutveksling. Jeg er både stolt og litt nervøs for å få lov til å spille på denne store festivalen, legger han til.

– Samiske ambassadører

I tillegg til opptreden på flere av festivalens scener  skal «Maret» holde konserter i hovedstaden Havana.

– Det unike med prosjektet er at det er for første gang i historien at samiske artister holder konserter på Cuba. Festivalen «Romerias de Mayo» har et internasjonalt format og kan derfor være et flott utstillingsvindu for samisk musikkultur fra Norge. Duoen «Maret» er stolte av å kunne være de første samiske musikkambassadører som åpner dørene for andre kulturutøvere med tanke på flere eksponeringsarenaer og kulturutveksling med land i Sør-Amerika. Dette kan være et historisk vendepunkt som påvirker internasjonal promotering og som kan bidra til eksport av samisk musikk og samiske kunstnere til utlandet, mener Solyanik.

Turne i sør

Managementet til «Maret» jobber også med planer om plateslipp i Norge.

– Datoen blir annonsert så snart alle avtaler er på plass. Fra høsten 2015 starter duoen på en lang periode med en turne for Rikskonsertene i  Buskerud, Sogn og Fjordane og senere i Telemark. Altaartisten Kari Heimen skal også være med på denne turneen. De skal også spille andre plasser i Sør-Norge og som avslutning for det begivenhetsrike året så jobbes det også med en lansering i Japan, sier Solyanik.