Jo Straube, som har jobbet som freelance fotojournalist siden 2010 og som har sin base i Oslo, gjestet mandag Alta for å ta bilder av biblioteket i byen.

Viser ett tversnitt

Bildene av Alta bibliotek med flere skal brukes i en ny bok han skal gi ut. Den skal  handle om og vise hvordan landets bibliotek ser ut.

– Hvorfor tar du bilder av bibliotek?

– Da jeg ble født i 1983 hadde Norge 1.395 folkebiblioteker. De siste ti årene har flere hundre bibliotek forsvunnet. Det synes jeg er synd, for det er den viktigste og eldste demokratiske institusjonen vi har i Norge. I så måte er det viktig å vise frem de store og små bibliotekene som finnes i landet før flere av dem forsvinner. Jeg tror ikke at alle bibliotek forsvinner, men med denne boken vil jeg vise at institusjonen endrer form, sier Straube, som utdyper:

– I dag er bibliotekene ikke bare et sted hvor man låner bøker gratis, men de er blitt en en viktig møteplass hvor folk også treffes. Jeg prøve derfor å ha med folk på bildene, samt ulike aktivt som bibliotekene arranger rundt omkring i landet, sier Straube, mens han leter etter motiver på Alta bibliotek.

Leter etter tips

Boken han jobber med har arbeidstittelen «Det norske biblioteket», og til prosjektet har han fått støtte fra blant annet Fritt Ord og Karina Jensens Minnefond.

– Veldig fint at jeg har fått støtte til dette prosjektet. Jeg søker enda på midler til boken som jeg mener er et viktig bidrag til å vise at bibliotekene er en sentral base for gratis kunnskap og som møteplass for befolkningen, sier Straube.

Han regner med å tilbakelegge rundt 3.500 kilometer i bil på turneen gjennom Norge.

– Alta er første stoppested i Finnmark og på hvert sted prøve jeg å finne gode historier som er tilknyttet de lokale bibliotekene. Hvis noen der ute har gode historier eller lignende, så er det bare å ta kontakt med meg via min facebook-side som heter facebook/detnorskebiblioteket, forklarer fotografen.

Tre uker på veien

Etter at boken er ferdig trykket, håper han den blir sent rundt til alle bibliotekene som en vandreutstilling.

– Jeg skal bruke tre uker på å reise rundt hele landet, så det er travle dager. Mange bibliotek er i seg selv ikke veldig sexy fotoobjekter, men jeg prøver å finne motiver av mennesker og aktiviteter som skjer på de ulike bibliotekene, som nå står overfor en historisk utfordring ettersom vi nå går inn i den digitale tidsalderen, sier Straube.