Mandag intiterte barne– og ungdomsbibliotekarene ved Alta ungdomsskole og Alta bibliotek til Ungdomsbokdagen i Kuben, gamle Alta kino. Det ble en dag hvor elevene fikk presentert et utvalg av bøker for ungdom som ble utgitt i fjor.

Vil inspirere

– Det er tredje året vi arrangerer  Ungdomsbokdagen, som vi kaller opplegget. Det har vokst seg større fra år til år og vi steller i stand dette for å øke leselysten blant ungdom. Under foredraget presenter vi et lite knippe av ulike sjangere innenfor ungdomslitteraturen og hovedmålet er å sette fokus på den gode ungdomslitteraturen, samt vise frem det store mangfoldet av bøker som finnes for ungdommer, sier bibliotekar Annelene T. Steine.

Hun håper og tror arrangementet inspirerer til mer lesing blant dagens ungdomsskoleelever.

– Det blir gitt ut veldig mange bra bøker for ungdom, men de blir sjelden presentert eller belyst med spalteplass i dagens medier. Som oftest er fokuset på litteratur for voksne. Dette foredraget håper vi vil bidra til å vise fram litt av all den gode litteraturen som blir skrevet for ungdom, sier Steine.

Flere leser

Mandag presenterte hun og kollega Monica Wirkola, samt bibliotekar  ved Alta ungdomskole,  Astrid Heimen,  bøker i masse ulike sjangere, for alle elevene fra 8. til 10. trinn ved Alta ungdomskole.

– Er trenden at færre ungdommer leser bøker?

– Nei, faktisk tvert i mot. Flere og flere ungdommer har begynt å lese bøker de siste årene. Målet med dette arrangementer er at de skal lære enda mer, samt  få en liten innføring i andre sjangere og bøkene som gis ut for ungdom, sier Heimen.

– Viktig for alle fag

Det timelange foredraget, som ble gjennomført tre ganger mandag, mener bibliotekarene er viktig på flere områder.

– Det er viktig at ungdommen leser, for det gir kunnskap på alle nivåer. Lesing er, for å si litt klisjeaktig, alle kunnskapens mor. Lesing er nemlig viktig i alle fag, og derfor er det viktig at ungdommen lærer å like – og får glede av bøker, uansett sjanger. Vi sier ikke at de må lese de og de bøkene, men det de interesser seg for. Vårt foredrag er derfor bare et hjelpemiddel på veien – hvor vi gir dem noen tips og vink på veien i mylderet av bøker som finnes, sier Steine.

Rush til biblioteket

Ungdomsbokdagen har båret frukter.

– Hvert år opplever vi at flere unge kommer til biblioteket for låne bøker. Det er noe vi synes er flott, sier Steine.

– Lærerne i alle fag setter også pris på at vi gjør dette, skyter Heimen inn, før trioen starter sitt tredje og siste foredrag som er for 10.klassetrinn.