Ungdommens kulturmønstring (UKM) samler et beite av talenter fra hele fylket, men i tillegg til et kulturelt stormvarsel, er det en viss frykt for at værgudene kan skape trøbbel.

– Vi har full kontroll på alt som skal skje i Alta, men ser at det meldes storm flere plasser i fylket. Fredag er det meldt verst vær og det er da de fleste skal komme, så vi vet ikke enda hva som skjer. Været er det eneste vi ikke har kontroll på. Vi håper uansett alle påmeldte klarer å komme seg til Alta, sier Bellika som minnes et forrykende uvær for to år siden.

– Da ble 70 ungdommer værfast etter siste forestilling og måtte overnatte i Alta i et par dager, erindrer hun.

Streames for nett

Ungdommene er mellom 13 til 20 år og skal by på kunst, musikk, teater og lyrikk i fire forestillinger fra fredag til søndag. De har alle passert det kommunale nåløyet.

– Alt er klart, og nå holder vi på å rigge i Alta kultursal hvor det hele skal foregå. Alt som skjer under UKM skal filmes av de dyktige medieelevene på Alta videregående skole. Det betyr at også alt skal streames for nett. I tillegg skal alt legges ut på youtube i etterkant for de deltakerne som ønsker det, forklarer kulturrådgiver i Alta kommune, Sylvi Bellika.

– Det er gratis

Første av totalt fire forestillinger braker løs klokken 18 fredag kveld.

– Vi skal ha fire forestillinger. Fredag klokken 18, lørdag klokken 10.20 og 18.00, samt søndag klokken 11.00. Etter det siste showet  blir en times pause, for da skal juryen bestemme hvilke 20 som skal få delta på UKM i Trondheim. Da blir det også underholdning fra scenen. Alle forestillingene er gratis og åpen for alle, frister Bellika.

80 kunstverk

Hun sier årets fylkesmønstring også inneholder den største kunstutstillingen de noensinne har hatt.

– I tillegg til alt som skjer på scenen i kultursalen, skal det stilles ut nesten 80 kunstverk i «vinterhagen». Det er rekord og noe vi er veldig stolte av. For de som leser dette, så vil jeg atter en gang påminne om at alt er gratis og åpen for alle. Det eneste man trenger å ta med, er godt humør. Resten står de kreative ungdommene for, påminner Bellika.

Ifølge oversikten til UKM sin nettside skal 14 fra Alta, ni fra Kautkokeino, seks fra Loppa delta blant de 250 finnmarksungdommene. Det er tredje året på rad fylkemønstringen går av stabelen i Alta og det er aktuelt å gjøre Nordlysbyen til et permanent sted for fylkesmønstringen.