Fra kunstakademiet i Tromsø, kommer kunstneren/artisten jpgHAD for å spille på åpningen til Kunstnergruppen FUFF. Laptopartisten alias Viktor Pedersen, har bakgrunn i filmstudier og bruker performance i sitt kunstneriske uttrykk. Han har tidligere opptrådt på blant annet Black Box Theatre i Oslo, Nebbet Galleri i Fredrikstad, samt flere gallerier i Tromsø.

– Jeg gleder meg til å spille i Alta sammen med en vulkan som jeg har preparert for anledningen. Jeg håper folk kommer for å se livemusikk satt til video av tornadoer, tsunamier og fugleformasjoner, sier Pedersen.

På turne

Altakunstnerne Inger Emilie Solheim og Yvonne Normanseth stiller ut syv steder med kunstnergruppen som også består av Marit Anne Sara og Ingerid Jordal. Første stopp på turneen var Hammerfest Kunstforening. Etter Alta skal utstillingen videre til Kautokeino, Murmansk, Karasjok og Vadsø.

– Vi hadde utgangspunkt i fem visningssteder, men da Samisk Kunstnersenter tok kontakt ble de selvsagt lagt til i turneen. Vi har også nylig fått spørsmål om å komme til et museum i øst-Finnmark, sier prosjektleder Inger Emilie Solheim.

Kunstnergruppe

FUFF ble dannet i 2012 med felles ønske om å lage klima og miljøengasjert kunst. Gruppas medlemmer er alle unge delvis uetablerte kvinnelige kunstnere som, derav navnet FUFF (Fire Unge Feminine Finnmarkinger). Gruppa ble også dannet med et ønske om finnmarkssamarbeid da kunstnerne ved gruppas start var bosatt tre forskjellige steder i Finnmark og Oslo. Dette har også ført til støtte fra Fylkeskommunen og Kulturnæringsstiftelsen, noe som har muliggjort prosjektet.

– Forkortelsen FUFF kan ha mange betydninger, en dag kan det stå for Fire Uetablerte Flåsete Frøkner og en annen dag kan Fire Ulykkelige Flekkete Flyndrer. Alt etter som hva som passer, opplyser Yvonne Normanseth.

Tegning med forbannelse

Utstillingen som skal stå under Borealisuka omfatter et variert utvalg av kunstuttrykk, deriblant en skulptur som tar i bruk vann, lys og lyd, intrikat broderi, tegning på papirrull, foto, skulpturer i 3D-print, digitale trykk og utskjæringer i diverse materialer.

– Jeg har laget en tegning basert på det satanistiske symbolet Bahpomet, og mistenker at den har med seg dårlig karma. Det har vært utrolig mange uhell knyttet til produksjon og frakt av denne tegningen, spøker Inger Emilie Solheim.