Det sier den anerkjente musikeren og komponisten Geir Lysne Han har invitert Johan Sara til å være med på et unikt opplegg. Konserten på Samefolkets dag 6. februar er nemlig hundre prosent improvisert.

– Johan er unik

– Jeg tror ikke en slik konsert noensinne har funnet sted noen plasser i verden. Den skal ha to solister, Johan Sara og en av Norges fremste gitarister, Eivind Aarset. De skal spille med Det Norske Blåseensemble som består av 25 musikere. Sammen skal de utfra ingenting, skape en konsert sammen. Vi har ingen noter og alt som skjer på scenen blir improvisert. Det kan bli magisk eller katastrofe – og det i seg selv gjør det ekstra spennende. Jeg kaller det sanntidsmusikk, i og med at musikken skapes der og da, og må ikke blandes med uttrykket samtidsmusikk, forklarer Lysne, som skal dirigere det hele.

Han ville ha med Johan Sara som solist fordi han mener mazeværingen er en av Norges tøffeste musikere og joikere.

– Johan er ikke låst i noen båser og er veldig flink til å improvisere og lage klangfarger. Han har et rocka uttrykk og er en musiker som hele tiden er på søken og som er flink til å lytte og skape musikk med andre musikere. Derfor ville jeg ha han med på dette unike konsertprosjektet, forklarer Lysne som sier det allerede går store rykter om den kommende konserten som skal finne sted i Grønland kirke.

– Mange som er opptatt av musikk og som driver og forsker på musikk skal komme, så det blir ekstra kult, sier Lysne.

– Litt provoserende

Det  er tilfeldig at konserten faller på 6. februar.

– Det vil kanskje provosere noen at vi skal gjøre dette i en kirke –  med tanke på debattene om joik i kirka. Men jeg synes det er ekstra flott at konserten finner sted  på Samefolkets dag, sier Lysne.

– Pirrende

Johan Sara sier han gleder seg stort, men at det kommer til på kreve maksimalt av han som musiker.

– Det Norske Blåseensemble har 25 utrolig eminente musikere. Mange av orkesterets medlemmer er lærere på Norges musikkhøyskole, så det sier litt om nivået. Da Lysne ringte takket jeg ja med engang, uten å vite hva dette skal gå ut på, for ingen av musikeren vet hva som skal skje. Med 25 musikere som stiller med blanke ark – uten noter, så blir dette bare utrolig pirrende og spennende. Det kunne jeg ikke si nei til. Fallhøyden er nemlig stor når 25 musikere og to solister bare skal improvisere, sier Sara.

Må lytte masse

Han sier dette prosjektet er det meste spennende han noen gang har sagt ja til.

– I to måneder har jeg hatt masse stemmeøvinger og hørelære for meg selv, for jeg vet at denne konserten kommer til å kreve dyp konsentrasjon. Nå alle musikerne stiller med blanke ark må man være skjerpet til det ytterste. Da handler det mye om å lytte veldig nøye på hverandre. En slik unik konsert kan tippe begge veier ettersom musikken skapes kun der og da. Men jeg gleder meg, sier Sara.