Den nye teatersjefen håper at planene om nytt teaterbygg blir en realitet i nær framtid.

– Det er viktig at dette nasjonalteateret – med alle disse flotte menneskene, får et nytt bygg. I over 30 år har de holdt til i dagens lokaler. Det handler ikke bare om å få et nytt bygg, men det er også et arbeidsmiljøspørsmål. Dagens arbeidsforhold holder ikke dagens standard, så et nytt teaterbygg er noe som jeg skal jobbe hardt for.

Lokal tilhørighet

Svenske Rolf Degerlund overtar etter Haukur J. Gunnarsson som teatersjef for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš neste år. Han sier han kommer til å samarbeide tett med samiske forfattere når han tiltrer i 2016.

– Det er fremdeles ett år til jeg tiltrer, men jeg har allerede begynt å lese om Finnmark og samisk historie. Nå har jeg også begynt å lære meg samisk, sier Degerlund.

– Det finnes mange samiske forfattere som skriver om lokale hendelser, så det er noe som jeg vil ha mer av på scenen i framtiden. I helgen skal jeg til Kautokeino å treffe flere som jobber i Beaivváš, og da skal jeg prøve å få et større innblikk i hva som finnes av samiske forfattere og samisk litteratur. Jeg har dog jobbet med teateret tidligere. Da som skuespiller under teateroppsetningen av Kautokeino-opprøret. Da bodde jeg og familien i Kautokeino i fire måneder, og da møtte jeg flere samiske forfattere. De blir det viktig å jobbe tett sammen med i tiden som kommer, sier Degerlund, som har medvirket som skuespiller i 36 filmer.

Han har i 13 år vært sjef for teater i Luleå, og i løpet av disse årene lærte han seg at lokale historier er viktig å ta til teaterscenen.

– I løpet av disse årene har vi hatt 250 premierer, og halvparten av disse var lokale historier. Det er viktig å fremføre historier fra der man er. Også for Beaivváš, sier Degerlund, som har laget et eget valgspråk som lyder: «Man blir bare verdensberømt på grunn av sin lokale forankring».

Se video øverst i saken

Les utvidet versjon av artikkelen i papiravisa