Arktisk scene, med koreograf Maria K. Landmark og regissør Heidi Thomassen i spissen, jobber i disse dager med utviklingen av forestillingen.

Testes ut i Raipas

Forprosjektet har fått støtte fra Norsk kulturråd. Det skal forhåpentligvis munne ut i en forestilling som skal vise dans sammen med ruvende gravemaskiner i bevegelse.

– Det er nå på forprosjektstadiet. Det betyr at vi prøver ut om ideen til dramalærer Heidi Thomassen kan fungere og om det lar seg gjøre i praksis. Jeg har fått med fire profesjonelle samtidsdansere som gjester Alta for tiden og sammen utforsker vi hva som skjer når samtidsdans møter gravemaskiner som også skal «danse». Vi må nemlig teste ut flere ting, som sikkerhetshensynet til de involverte og publikum, samt om samspillet mellom mennesker og maskiner fungerer, sier altadanseren Maria K. Landmark.

– Kule gravemaskinførere

I tillegg til fire profesjonelle dansere som kommer fra ulike deler av Norge, har hun med seg gravemaskinførerne Oddgeir Simensen og Thomas Pedersen fra Alta.

– De syns det er et kult prosjekt. De har også kommet med egne ideer underveis om hvordan dansen kan arte seg. De liker også å utfordre seg selv og det er ganske mye rart og tøft de klarer å gjøre med de store  gravemaskinene. Det er stor entusiasme å spore hos alle som deltar. Vi håper dette skal bli en forestilling som vi skal vise høsten 2015, sier Landmark, som utdyper:

– Nå forsker vi på hvordan bevegelsene fra maskinene og menneskene påvirker hverandre, samt hva de ulike «kulturene» har å tilby hverandre.  Det er utfordrende og ekstremt, men også veldig spennende. Vi ønsker å skape kunst basert på noe som er viktig i altasamfunnet og vi ønsker å åpne opp for nye arenaer for kunst. Så langt har vi lært mye av hverandre og det er spennende. Vi har møtt mye godvilje og entusiasme fra entreprenørene og gravemaskinkjørerne, så det gjør det hele ekstra artig å holde på med dette, sier Landmark.

– Hva skal det handle om?

– Når vi har fått testet ut om alt fungere slik vi ønsker, så skal vi sette oss å forske på et mer spesifikt tema. Det har dog allerede et overordnet tema – som handler om et dansemøte mellom mennesker og maskin og hvordan de forholder seg til hverandre, og hva de kan gi hverandre. Etterhvert skal vi søke støtte til å utvikle forestilling videre. Planen er i første omgang å vise forestillingen i sandtaket i Raipas. Det kan også, slik vi ser det nå, kanskje vises på gravemaskinmesser eller lignende, og vi håper å kunne vise  det for altaværingene til høsten. Det er også et stykke som man kunne turnèet med, sier Landmark.

Promofilm og musikk

Mathis Ståle Mathisen fra Reinfilm AS holder på å lage en promofilm for det nyskapende danseprosjektet, og det skal også komponeres musikk.

– Vi har snakket med flere komponister og hvis det blir et stykke, noe vi tror sterkt på, så skal det fremføres med original musikk fra Alta og Finnmark, sier Landmark.