En ny låt og resten remiks, lover Johan Sara jr. som i tillegg til vinylen også legger ved en CD, for å få med alt materialet.

På toppen av bølgene

– Dette er en oppsummering av min musikalske reise, som musiker fra Finnmark og i all beskjedenhet tenkte jeg det kunne være greit å jubilere med en utgivelse. For å overleve med musikken i 35 år, synes jeg selv er ganske imponerende, derfor kommer denne utgivelsen hvor jeg har invitert venner og kolleger av meg til å plukke fra tidligere utgivelser og remikse dette. Alle som deltar på dette prosjektet har plukket en eller to låter, så har vi frisket opp litt og lagd ny versjon. I tillegg har jeg sjøl komponert en egen låt, sier Johan. Den nye utgivelsen heter på samisk «Bárut alde». Til engelsk har han oversatt den med «Cutting waves» – mens oversettelsen fra samisk til norsk nesten skulle tyde på at Johan er oppå bølgetoppen.

Femtilapp for punkspillejobb

Det Sara oppsummerer med sin vinylutgivelse, startet som bandmusiker ved Karnapeen på Alta ungdomsskole.

– Da spilte vi coverlåter, tre sett, hvert på 45 minutter og vi fikk 50 kroner hver for dette, det var den første spillejobben noensinne og etter det kjøpte jeg et sett med gitarstrenger til 43 kroner pluss en is og en solo. Jeg hadde startet tidlig å øve, da jeg var 13 år – punken hadde akkurat gjort sitt inntog i Europa og jeg skulle ikke være dårligere. Jeg spilte gitar og forbildene var hentet fra Sex Pistols og Johnny Rotten, samt Clash og Ramones. Den gang var drømmen å spille inn en vinylplate og nå, mer den realisert, det vil si vi kalte oss Persons funkband i 1989 og ga ut en singel, men det gjelder liksom ikke, mimrer komponisten. Og legger til at remiksen som kommer nå, er den 30. produksjonen han til sammen er med på.

Også ny video

Johan Sara innrømmer at han liker å leke med annet enn bare musikk og til sin egen jubileumsutgivelse har han også laget en video (se øverst i saken).

– Det var lederen i samisk komponistforening, Elin Kåven som inspirerte meg til å lage video. Jeg driver plateselskapet Stierdna ved siden av å være utøver og hun mente selskapet hadde altfor få kvinner med i utgivelsene. Så tenkte jeg at da skal jeg invitere med mange damer på denne produksjonen og det har blitt en realitet, alt fra coverdesign, tekstforfattere, oversettere, remiksenes, sangere, musikere og skuespillere. Og videoen heter Mino, og til denne henter jeg materiale fra CD-utgivelsen Mino Mano. Filmener spilt inn i Tyrkia og i Maze, Norge med to kvinnelige skuespillere, Elin Kåven og tyrkiske Mediha Abdulhay, sier Sara.

Litt annen stil

Vinylproduksjonen som nå kommer, er altså en nyskapning av Johans tidligere låtmateriale og selv tenker han at musikken kanskje er litt mer tilgjengelig enn enkelte av produksjonene han tidligere har gitt ut.

– Vinylinnspillinga har blitt en produksjon som er mer poptilnærmet, litt mer anvendelig i forhold til hva som er gitt ut de siste årene, mer konsepttankegang, slik jeg ser det en spennende produksjon. Det er litt smertefullt å la andre stå for remiksen, men alle er gitt frie tøyler til å tolke låtene mine fritt, sier Sara. Han innrømmer at det var litt annerledes ikke å styre hele skuta selv.

– Jeg har vært vant til å styre skuta selv, men dette tok lang tid, denne plata skulle egentlig vært ute i fjor, men alt tar tid og det som gjør at det tar tid i denne bransjen, er at man ikke kompromisser kvalitet. Det ville jeg ikke gjøre, sier musikeren og komponisten.

Han slår fast at i dagens musikkverden må man tenke konseptuelt, musikken kan ellers fort havne mellom to stoler og han mener derfor det er viktig å tenke kreativt før man går til en utgivelse.

– Vi trykker bare 500 LP-plater med CD inni – og dette er da en spesialutgave, årsaken til at en CD hører med, er at den har en hel times materiale, men at LP-en har begrenset tid. Når alt er klart får man en hel pakke, CD, video og vinyl, sier komponisten.

På veien 2800 dager

Johan Sara er musiker med stor M og komponist med stor K i tillegg til at han er joiker med stor J. Utgivelsen på vinyl som kommer nå tenker han påm som en oppsummering av 15 år konstant på veien. Som ikke altfor mange artister fra Norge har hans band til og med spilt på Roskildefestivalen.

– Dette er ment som et lite tilbakeblikk på det jeg har gjort, jeg har vært 15 år konstant på veien og det er ikke få dager, faktisk 2800 dager, 170 måneder, ja alle kan regne ut selv, flirer Johan som ikke har planer om å slutte å turnere. Selv om han mener det er steinhard jobbing, døgnet rundt, får å holde seg oppdatert og lære nye ting.

Nye kanaler og plattformer

Utfordringene er mange, for i da selger man ikke plater lengre, det er nye medier, streaming, nye formidlingskanaler som gjelder.

– Da jeg var ung så gikk man i en platebutikk, lyttet, plukket ut 10 til 15 plater og vurderte nøye hvilken plate eller flere man skulle kjøpe, da var også lyden veldig viktig. Mp3 formatet på streaming og digitale medier i dag er på en måte – ikke i nærheten av hifi-kvaliteten man skulle ønske var der, sier Johan, som til våren skal på turne med Den kulturelle skolesekken. Han skal også til Izmir i Tyrkia hvor han skal holde konsert med Umut Jaza, som nylig spilte inn en egen plate i Johans studio i Maze og på sikt sier Johan at den norske operaen blinker i det fjerne, men det vil han ikke snakke om.

VERDEN SOM ARBEIDSFELT: Johan Sara jr. ser tilbake på en særdeles mangfoldig komponistkarriere, samtidig som han også har opptrådt over store deler av verden som artist. Nå står han overfor et prosjekt i Oslo, der den norske operaen lyser i det fjerne. Foto: Reiulf Grønnevik