En gruppe godt voksne saksofondebutanter har funnet tonen og gleden i å spille sammen i Alta kulturskoles nye musikk-kurs for voksne.

– Kan også lære noe nytt

– Alle som deltar på kurset begynte å spille saksofon for første gang i september. Det er helt fantastisk artig. Til nå har vi har kun spilt saksofon i fire uker og det blir mer og mer gøy for hver gang, sier  kulturskoleelev Per Rane Moland.

Han fikk vite om saksofonkurset av en bekjent som hadde lest om kulturskolens tilbud for voksne i Altaposten i høst.

– Nye utfordringer er spennende og dette kurset øker livskvaliteten min. Jeg har fått stor respekt for de som spiller saksofon og begrepet «livslang læring» er sant. Man kan nemlig lære å spille et instrument i voksen alder også, påpeker Moland.

– Fint for pensjonister

Eva Krogstad Landmark er pensjonist og nybegynner på saksofon. Hun håper flere voksne melder seg som elev hos Alta kulturskole.

– Det er en ypperlig pensjonisthobby, sier hun, og fortsetter:

– Jeg oppfordrer pensjonister som vil lære å spille, til å bli med som elev hos kulturskolen. Dette saksofonkurset har beriket livet mitt mye og jeg håper å kunne fortsette etter endt kurs. Jeg hadde aldri rørt i en saksofon for fire uker siden, nå kan jeg spille flere sanger, sier Landmark.

Får mange forespørsler

Kurset, som går av stabelen hver torsdagskveld, kom i stand etter flere forespørsler fra voksne folk som ville lære å spille et instrument.

– Per i dag er det ni deltakere som deltar på dette kurset, sier kursleder Hege Andersson.

Kurset har vart i fire uker og har i første omgang en varighet på åtte uker.

– Det handler mye om en slags hjelp til selvhjelp. Det betyr at det å spille sammen, gjør det mye lettere å komme skikkelig i gang enn om man skulle øvd hjemme – hver for seg. Når man skal lære å spille for eksempel gitar, så kan man finne gode tips på youtube – med ulike fingerstillinger. Men det fungerer ikke på blåseinstrumenter som for eksempel saksofon. Det å lære rett blåseteknikk med mer, må man rett og slett lære av en lærer, sier Andersson.

– En kulturskole for alle

Hun påpeker at det er en myte at man må være barn eller ung for å gå på kulturskolen:

–  Alle kan søke seg inn som elev på kulturskolen – uansett alder. Etter å ha fullført et slikt kurs, så klør det ofte i fingrene om å utvikle seg videre. Vi har kjørt lignende kurs for noen år siden. Da på klarinett og det var også for voksne som var nybegynnere. Tre av de som var på dette kurset spiller i dag Alta musikkorps. Så det er også finfin rekruttering til korpene i Alta.

–  Det skal ikke handle om å bli verdensmester, men også å ha det sosialt sammen. Jeg ser at deltakere nyter stor glede i å kunne mestre et instrument. I og med at vi ikke har de lange ventelistene som vi hadde for noen år siden – på grunn av flere lærerressurser, så er det også masse plass for voksne som vil lære å spille et instrument, sier Andersson.

VOKSEN LYD: Eva Krogstad Landmark og Per Rane Moland trives som elever på Alta kulturskole. – Hvis noen er i tvil, så kan også voksne lære å spille et instrument, sier den glade saksofonduoen. Foto: Reiulf Grønnevik