Fra i dag til 19.september spilles de to siste to filmene av totalt syv kortfilmer i «Kautowood», som noen har begynt å kalle Kautokeino, ettersom bygda i sommer har vært innspillingsplass for flere kortfilmer.

Alt på TIFF

Internasjonalt Samisk Filmsenter, som har hovedansvaret for prosjektet, satser i første omgang å få vist filmene på to store filmfestivaler som går av stabelen neste år.

– Alt har gått på skinner i hele sommer og fem filmer er nå i klipperommet hvor de ferdiggjøres og mikses for videre distribusjon. De to siste filmene spilles inn denne og neste uke, og når alle syv filmene er klare, skal de alle vises på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) som er en populær publikumsfestival, samt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje, sier  Anne-Lajla Utsi, som er leder i Internasjonalt Samisk Filmsenter.

Hun håper også de syv kortfilmene blir tatt til Berlin Internasjonale Film Festival i 2015.

– Vi er klare for Berlin og vi håper å få vist alle filmene der til neste år, sier Utsi.

«Hank von Helvete» som prest

I dag startet innspillingen av den sjette filmen i rekken som heter «Iđitsilba» til Elle Marja Eira. Sentral i en av rollene er  Hans-Erik Dyvik Husby som kanskje er mest kjent som tidligere vokalist i Turboneger hvor han fikk kallenavnet «Hank von Helvete».

– Filmen er basert på en sann historie om faktiske hendelser fra 1800-tallet i Kautokeino. Den handler om prester som ankommer bygda. De liker ikke kvinnenes luer, som i gamle dager hadde horn. Prestene brant luene på bål fordi de mente djevelen oppholdt seg inne i luenes horn, sier Mathis Ståle Mathisen, som er co-produsent for filmen.

I filmen spiller Dyvik Husby en av prestene og som bakgrunnskulisser har filmteamet bygd opp en liten landsby med lavvoer.

– Vi har bygd opp en liten siida, slik at det skal ligne mest mulig på bygda på 1800-tallet. Filmen er en samproduksjon mellom Davas Film og Rein Film. Sistnevnte selskap jobber jeg som produsent. Vi filmet de første scenene i morges og det var veldig god stemning på settet. Vi fikk også oppholdsvær og det var akkurat det været vi hadde håpet på under opptak, sier Mathisen.

– Veldig artig

Elle Marja Eira som har skrevet manuset, er storfornøyd med å ha fått Dyvik med som skuespiller.

– Jeg spurte han for ett år siden og han sa ja med en gang. Han har begynt å få stor erfaring som skuespiller og gjør en veldig god jobb på settet. Det er også veldig spennende å se de proffe skuespillerne tolke mitt manus og historie. Filmen skal bli rundt 12 minutter lang, forklarer Eira, som også er produsent og regissør under innspillingen.