Katzenjammer

Hovedscenen, fredag

Katzenjammer var fjorårets store snakkis på Alta Soul og Blues. Som første band på hovedscenen tidlig på kveld nr. 2 var det i 2014 mange som gikk glipp av deres eminente konsert. I år var de booket som siste band på fredagen.

Jeg er meg en smule skeptisk til å booke et band to festivaler på rad, selv om eller nettopp fordi de gjorde enormt stor suksess i fjor. Nå sviktet ikke Katzenjammer i år heller, langt ifra. Men det blir som å følge en uventet filmsuksess opp med en toer litt for tidlig.

De høyt skolerte multiinstrumentalistene og sangerne behersker liveformatet til fulle. Etter som de stadig vekk bytter ikke bare på et arsenal av til dels ganske merkelige instrumenter, men også på hovedvokalistrollen, er alle i det oslobaserte bandet frontfigurer. Om mulig enda mer utenfor boksen er Katzenjammer stilmessig: balkan-influert bluegrass-country-pop, preget av tivoli-, karnevals- og gjøglermusikk, samt tysk 20-talls-cabaret, med enorm spilleglede og burlesk galskap. Sjangeroverskridende blir et for svakt uttrykk, selv om årets album, som bandet spiller en god del låter fra, er langt mer pop-striglet enn de forrige to.

Konserten er godt bygd opp, med de nye, americana-country-pop-låtene tidlig i settet, og de gamle, burlesk-gale mot slutten. Katzenjammer skårer høyt på energisk tilstedeværelse på scenen og ekstreme sang- spille- og samspillsferdigheter. Mer enn hos andre band spiller det en underordnet rolle om man kjenner låtene fra før eller ikke. Uansett får både dansefoten og smilemusklene kjørt seg kraftig.