Lørdag kveld ble det holdt støttekonsert for flyktningene i Alta. Initiativtaker og konferansier Anita Diana Boucht ville markere Samenes Nasjonaldag ved å vende blikket utover det nære og det samiske.

– Vi samer har lenge vært undertrykt og vet hva dette gjør med folk. I dag er det flyktningene som trenger vår solidaritet, sa hun under åpningen av støttekonserten der overskuddet går til et kulturelt integreringsprosjekt for flyktninger i Alta, i regi av Flyktningetjenesten i Alta kommune.

Headliner Lars Bremnes tente på nettopp denne idéen.

– Anita ringte meg og presenterte sine tanker. Å bruke Samenes Nasjonaldag til å se ut over det samiske og for eksempel vise solidaritet med flyktningene syns jeg var en prisverdig sak som jeg gjerne ville være med på, og spesielt her i Nordlyskatedralen, sier artisten fra Harstad til Altaposten. Han valgte låter som passet godt til både kirka og anledningen, blant annet visa «Farvel du Moder Norge» fra tida da Nordmenn som økonomiske flyktninger dro til Nord-Amerika. Høydepunktet var selvsagt «Å kunne æ skrive», vakkert akkompagnert av Øystein Bolstad på Nordlyskatedralens kirkeorgel!

Blant andre gode programinnslag var Piera Jovnna Somby, opprinnelig fra Karasjok, nå bosatt på Oteren i Storfjord kommune. Han sang «O Ipmilan», den samiske versjonen av den kjente salmen «O store Gud», på en sterk og personlig måte. Fra Altas deltok kvinnekoret Alta Vocale og Máret (Marit Hætta Øverli, akkompagnert av Klemet Anders Buljo). Begge leverte noen av de beste innslagene i den varierte kveldskonserten.

PRAKTFULL TOLKER: Piera Jovnna Somby fremførte salmen «O Ipmilan» («O store Gud») med inderlighet og særpreg. Foto: Bernhard Hienerwadel