Nyvinningen Sami Music Awards gikk av stabelen tidlig fredag kveld på Studenthuset City i Alta. Den tre kvarter lange kåringen ble streamet direkte på NRK Sápmis nettside.

Det ble delt ut tre priser i kategoriene «Åpen klasse», «Tradisjonsbærer» og «Årets samiske radiolåt 2015». I de førstnevnte to klassene var det to fagjuryer som plukket ut vinneren, mens årets radiolåt ble valgt av folket gjennom en avstemning på nett.

Dessverre kunne ingen av vinnerne være tilstede i Alta i kveld, men både Sofia Jannok, Marja Mortensson og Felgen Orkester (for låta «Buolli Dolla») hadde spilt inn sine respektive takketaler på video, og de ble umiddelbart etter kunngjøringen av vinneren spilt av på storskjerm.

Kulturleder i Alta, Tor Helge Reinsnes Moen, fikk æren av å åpne tidenes første utdeling av Sami Music Awards.

- Alta er et naturlig sted for å tildele det som på sikt kommer til å bli verdens viktigste pris innen samisk musikk. Og Alta skal ta rollen som musikkhovedstaden i Sápmi og bli et fyrtårn, sa Moen.

ALTA SKAL BIL MUSIKKHOVEDSTADEN I SÁPMI: På vegne av Alta kommune var kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen stolt av å være vertskap for utdelingen av Sami Music Awards. Til venstre konferansier og programleder Ole Mahtte Gaup fra NRK Sápmi. Foto: Bernhard Hienerwadel