Den samiske fotografen Marie Louise Somby fikk tidligere i år 150.000 kroner i etableringsstøtte fra Innovasjon Norge, som hun skal bruke på å lage bilder fra samisk kultur i interiørprodukter. Nå starter hun et nytt fotostudio i Parksenteret.

Dekker alt

Målet er å ta bilder av det meste som altaværingene måtte ønske

– Jeg skal ta i bruk lokalet som ligger ved siden av lekerommet på Parksenteret. Lokalet er vel cirka 100 kvadratmeter, så det blir stor plass til å ta bilder av det meste som portretter, nyfødte, barn, konfirmasjonsbilder og bryllup, samt bilder for bedrifter som trenge fotografier til diverse profilering, sier Somby, som er utdannet fotograf ved Norges kreative høyskole.

– Jeg skal ikke bare ta bilder i studioet, men også ute for de som måte ønske det. Åpningstidene blir litt sporadisk fram til jul ettersom jeg ikke har fått barnehageplass for minstejenta, men etter nyttår blir jeg mer på plass. Fram til da skal det meste gjøres via avtaler, sier Somby.

Egen stil

Hun tror Alta med sin størrelse har et marked for flere fotografer.

– Byen har flere hobbyfotografer og noen som driver profesjonelt. Jeg tror det er plass til meg også. Alle har sin egen stil, så det er helt klart at byen burde ha flere fotografer. Jeg skal ikke bare jobbe i Alta, men dekke flere plasser i Finnmark. Dessuten kommer det mange innom byen, så jeg tror behovet er tilstede, mener Somby.

– Hva er din stil?

– Jeg jobber med rene uttrykk hvor det er få «detaljer» i bildene. For å si det enkelt, så jobber jeg mye med et slags minimalistisk uttrykk, sier den fotografen.

Interiørprosjekt

Ved siden av arbeidet med å få på plass fotostudioet som hun åpner 24. oktober, så jobber hun med en egen bildekolleksjon for interiørartikler.

– Jeg har jobbet hele året med et prosjekt hvor jeg bruker samiske motiv på diverse interiørprodukter, som for eksempel puter. Det har tatt litt lengre tid enn først antatt, men det er snart klart for markedet, sier Somby.