Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Leses nå
Siste nytt

Sp: Streiken et resultat av jernbanereformen

Oslo (NTB): Regjeringen sitter med nøkkelen til å løse jernbanestreiken, mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Første stikk til Cleveland Indians

Cleveland (NTB): Cleveland Indians slo Chicago Cubs 6-0 og kom best i gang i årets World Series i baseball, der to lag med samlet titteltørke på 174 år kjemper om tittelen.

Tvungen mekling i lokførerstreiken torsdag

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Partene i lokførerstreiken blir innkalt til tvungen mekling torsdag, etter at de natt til onsdag ikke kom til enighet. I mellomtiden fortsetter streiken for fullt.

Rekordstort hopp-NM

Oslo (NTB): Med rundt 100 påmeldte blir helgens hopp-NM i normalbakke det største i moderne tid. Hele den norske hoppeliten stiller i Midtstubakken.

Tysk par lokket kvinner i døden

Paderborn (NTB-DPA): Et tysk par i 40-årene, som er tiltalt for å ha mishandlet to kvinner til døde på den avsidesliggende gården sin, møtte onsdag i retten i Paderborn i Nordrhein-Westfalen.

Gutt (7) avkledd, hengt etter beina og steinet

Utsatt for grov trakassering i SFO-tida.

bruer-saken

– Milliontilbud kan ha vært ulovlig

Mener fylkesrådmannen kan ha gått utover sine fullmakter.

bruer-saken

– Virker som at saken smuldrer opp

Fylkesutvalgsmedlem tror hevnmotiv lå bak Bruer-saken.

Får pressestøtte

Tom Erik Nilsen og Kronstadposten får tilskudd.

bruer-saken

– Turnusarbeidet var fryktelig vanskelig

– Utenkelig at jeg skulle tatt ansvaret.

Tar i bruk hurtigbåten

Klar for overgang fra ferge på Årøya.

Kjemper om pris

Finnmarksløpet en av tre nominerte.

Plages av jakthunder

Reineier på Sarves fortviler.

– Vi heier på Hillary

– Jeg deltar så mye som mulig i Clintons valgkampanje, sier Altaværingen.