Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Nyheter

Røde Kors: – Nærmer seg humanitær katastrofe på Gaza

Oslo (NTB): President i Norges Røde Kors Sven Mollekleiv sier at situasjonen på Gazastripen er så fryktelig at det nærmer seg en humanitær katastrofe.

USA fordømmer Hamas-angrep

Washington (NTB-Reuters): USA fordømmer Hamas' angrep på israelske soldater. Israel mener Hamas brøt våpenhvilen på Gazastripen etter bare noen timer fredag.

70 eksperter leter etter levninger ved flyvrak i Ukraina

Kiev (NTB-Reuters-AFP): 70 eksperter har startet arbeidet med å finne levninger der et passasjerfly gikk i bakken øst i Ukraina for over to uker siden. Samtidig er minst ti ukrainske soldater drept av separatister noen kilometer unna.

PST ikke opptatt av norske frivillige i Israels hær

Oslo (NTB): Nordmenn som reiser til Israel for å jobbe som frivillig for det israelske forsvaret, er ikke interessante for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Vestafrikansk toppmøte om ebola

Conakry (NTB-AFP): Presidentene i Sierra Leone, Liberia, Guinea og Elfenbenskysten var fredag samlet til toppmøte om bekjempelsen av ebola sammen med lederen for Verdens helseorganisasjon.

Offroad Finnmark

Hentet med SeaKing

Trolig ingen alvorlig skade, men rytter fraktet til sykehus.

Offroad Finnmark

Pallplass til Alta-lag

Kun fem minutter skilte lag nummer tre og fire.

Rullet ut sushi

Rå fisk slo an fra første stund.