Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Siste nytt

Meeke vant Rally Argentina, Østberg nummer to

Villa Carlos Paz (NTB): Briten Kris Meeke vant Rally Argentina. Han var til slutt 18,1 sekund foran en småsyk Mads Østberg.

Oscar sendt til sykehus

London (NTB): Chelsea-spiller Oscar ble sendt til sykehus etter å ha kollidert med David Ospina i oppgjøret mellom London-klubben og byrivalen Arsenal.

Norske hunder og redningsfolk til Nepal

Gardermoen (NTB): Et norsk søk- og redningsteam gjør seg søndag kveld klar til å fly fra Gardermoen med kurs for jordskjelvrammede Nepal.

Åsane fortsatt på tabelltopp

Oslo (NTB): Åsane gikk på sitt første poengtap i 1. divisjon da det ble 2-2 hjemme mot Bryne søndag. Den nyopprykkede klubben leder likevel fortsatt serien.

Kasakhstans sittende president gjenvalgt

Almaty (NTB- AFP): President Nursultan Nazarbayev sikret seg et gjenvelg søndag med overveldende 97,5 prosent av stemmene.

PDF-avis
Siste nytt

Ingen mesterligafinale for Hansen

Paris (NTB-DPA): Caroline Graham Hansen og hennes Wolfsburg får ikke spille mesterligafinale i Berlin i mai, tross 2-1-seier borte mot Paris Saint-Germain søndag.

Nord-Kypros' nyvalgte president lover fredssamtaler

Nikosia (NTB-Reuters): Den nyvalgte presidenten i det tyrkisk-kypriotiske Nord-Kypros lover en ny giv for fredsforhandlingene i landet.

Eldre ektepar ranet med våpen hjemme i Oslo

Oslo (NTB): To maskerte gjerningsmenn tok seg søndag kveld inn i leiligheten til et eldre ektepar på Grünerløkka og ranet dem med en pistollignende gjenstand.

Chelsea fosser mot ligatittelen

London (NTB): Den store underholdningen uteble i London-derbyet da det ble 0-0 mellom topplagene Arsenal og Chelsea. Serielederen kan sikre seg ligagullet allerede kommende helg.

SIFs mønsterangrep felte Sandefjord

Drammen (NTB): Øyvind Storflor var assistkongen i eliteserien tre år på rad. En tung fjorårssesong var glemt med to scoringer da Strømsgodset fortjent slo Sandefjord 3-2.

Festet med modeller

– Vil gjerne skape litt bolyst!

Hege fikk Ernas blomster

Vil helst snakke om psykiatri.

– Vi leter på øverste hylle

Mener aviskonkurrent maler fanden på veggen.

Restaurert gamme?

Fefo er ikke enig.

– Feil å stoppe kontakten

Tidligere aktiv Høyre og Frp-politiker mener regjeringen ødelegger naboforhold.