Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

– Har aldri satt sine bein i Alta sentrum

Per Tore Bech Nygård (V) vil ikke ha Birkeland-byste ved katedralen.

Skuddofferet på Oppsal døde

Oslo (NTB): Mannen som ble skutt på Oppsal i Oslo tirsdag formiddag, døde av skadene på sykehus onsdag.

Tyskland vil kjønnskvotere kvinner inn i styrer

Berlin (NTB-Reuters): Partiene i den tyske koalisjonsregjeringen er blitt enige om et nytt lovforslag som skal sikre kvinner 30 prosent av styreplassene i en rekke store selskap.

Juncker må gjennom tillitsavstemning

Brussel (NTB): Høyrepopulistene kaller ham Al Capone og har reist mistillitsforslag i EU-parlamentet. Men kommisjonspresident Jean-Claude Juncker overlever nok torsdagens avstemning med god margin.

USA vil utplassere flere stridsvogner i Øst-Europa

Washington (NTB-AFP): Det amerikanske forsvaret har planer om å utplassere ytterligere 150 stridsvogner og pansrede kjøretøy i NATO-land neste år, og noe av dette kan havne i Øst-Europa, sier en amerikansk generalløytnant.

Rosenborg mot kjempeunderskudd

Trondheim (NTB): Rosenborg går mot et underskudd på 15-17 millioner kroner. Det er dobbelt så stort som forventet, men allerede neste år regner RBK å gå i balanse.

Sundtoft snur i genmaissaken

Oslo (NTB): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier at én av to omstridte genmodifiserte maistyper ikke kan importeres til Norge likevel. I oktober sa hun at begge kunne importeres.

Bøkko sesongåpner i Heerenveen

Oslo (NTB): Håvard Bøkko er kvitt plagene etter kneskaden og melder seg klar til løpene i Heerenveen i midten av desember.

Ingen spor etter savnet mann i Nedre Eiker

Krokstadelva (NTB): Den savnede mannen i 60-årene i Nedre Eiker er fortsatt ikke funnet. Leteaksjonen ble trappet opp onsdag morgen.

Norge en seier unna sluttspillet i curling-EM

Champéry, Sveits (NTB): Thomas Ulsrud og hans mannskap er på vei til sluttspillet i curling-EM. Onsdag ble Tyskland slått i 8-2 i åttende omgang.