Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig i og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

City snudde til seier

Manchester (NTB): Manchester City henger med i toppen av Premier League etter lørdagens 2-1-seier over Swansea på hjemmebane.

Chelsea vant kontrollert mot WBA

London (NTB): Chelsea lagde to tidlige mål mot West Bromwich. Spissen Diego Costa scoret sitt ellevte mål på ti kamper i serielederens 2-0-seier.

Mann omkom i ATV-ulykke i Hallingdal

Flå (NTB): En 37 år gammel mann mistet livet i en ulykke med firehjuling i Flå i Buskerud lørdag ettermiddag.

Femte strake seier for Celtic

Glasgow (NTB): Ronny Deilas Celtic er i storform. Lørdag forsvarte laget hans tabelltronen da Dundee ble slått 2-1 på hjemmebane.

LSK i 100 avgjorde finalen

Fornebu (NTB-Sjur Natvig): To herlige scoringer i løpet av 100 sekunder i annen omgang vendte kampen da LSK Kvinner fullførte sin dobbelttriumf med 3-1-seier over Trondheims-Ørn i cupfinalen.

– FARC frigir bortført general til uka

Havanna (NTB-AFP): Den colombianske generalen og fire andre som holdes fanget av FARC-geriljaen, vil bli satt fri neste uke, ifølge Colombias president.

Nordtveit scoret i tap

Mönchengladbach (NTB): Håvard Nordtveit tok med seg scoringsformen fra landslaget da Borussia Mönchengladbach tapte 1-3 hjemme mot Eintracht Frankfurt.

Passasjerer likvidert av al-Shabaab på buss i Kenya

Garissa (NTB-AFP-Reuters): Den islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet på en buss i Kenya, der 28 passasjerer ble drept.

Tysk fotballtopp: – FIFAs troverdighet i fritt fall

Berlin (NTB-Reuters): Bundesliga-direktør Christian Seifert går til frontalangrep på Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Han mener Europa må stå opp og kreve endringer.

Alta møter «Hulken»

Thomas Andersen gleder seg til å møte gamle lagkamerater.

Alta møter «Hulken»

Thomas Andersen gleder seg til å møte gamle lagkamerater.

Dramatikk i BUL-hallen

BULs håndballdamer var sekunder unna poeng mot Bardu.

Kapret NM-bronse

Håvard Klemetsen fikk en god start på sesongen.

Eliassen imponerte

Tverrelvdalens nye stjerne ble kun slått av Martin Johnsrud Sundby.

Rolf går i kjelleren

Nå stemmer butikknavnet «Basement» bedre.