Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Siste nytt

Rasstrekning langs E16 trolig stengt til torsdag

Vaksdal (NTB): Statens vegvesen anslår at E16 forbi rasstedet i Vaksdal i Hordaland tidligst kan åpnes torsdag.

Kronprinsesse Mette-Marit taler på EAT-konferanse

Stockholm (NTB): Kronprinsesse Mette-Marit holder innlegg på Gunhild Stordalens EAT-konferanse i Sverige mandag.

Vil stoppe aggressive skolefotografer

Frustrerte foreldre har fått inkassovarsel.

Di Matteo gir seg som Schalke-trener

Gelsenkirchen (NTB-DPA): Roberto Di Matteo trekker seg som trener for Schalke etter drøyt sju måneder i bundesligaklubben.

Svak børsstart etter langhelgen

Oslo (NTB): På den første handledagen etter pinse åpnet hovedindeksen på Oslo Børs med å falle 0,7 prosent til 648,03 poeng.

PDF-avis
Siste nytt

Brende: – 2014 var et kriseår

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte bekymring for dagens menneskerettighetssituasjon da han tirsdag åpnet Oslo Freedom Forum.

Stoltenbergs Norges-program klart

Oslo (NTB): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal både besøke hovedflystasjonen i Bodø og møte en rekke statsråder når han kommer på offisielt besøk til Norge i begynnelsen av juni.

– Irak har startet operasjon mot IS i Anbar-provinsen

Bagdad (NTB-Reuters): Irak har innledet en militæroffensiv for å frigjøre Anbar-provinsen fra ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Harald fikk medalje

Ildsjel hedret av kongen.

Spår snarlig utlysning av nyvalg i Danmark

København (NTB-Ritzau): Folketingsvalget i Danmark utskrives trolig onsdag eller torsdag, mener en dansk sjefredaktør og politisk kommentator.

Harald fikk medalje

Ildsjel hedret av kongen.

Vil stoppe aggressive skolefotografer

Frustrerte foreldre har fått inkassovarsel.

– Et spann som kan vinne et hvilket som helst løp

– Det er artig at han fant meg verdig og kvalifisert til å overta A-spannet.

– Havner i eliteserien

Satser på hypermoderne utstyr.

Anja slipper til med suksess-historie

Får taletid under Barents Reunion.

Positiv til flere flyktninger

Flere følger Tromsøs eksempel

Lynvingen i farta

Langspurt fra Magnus Andersen ga nettkjenning.

– Andejakten, en skamplett!

Odd Mathis Hætta tar et oppgjør med andejakta.

Til kamp mot oppdrett

Altamann sentral i storaksjon.

Deler ut 100.000 kr

Se her, nordnorske idrettstalenter!

– Milepæl som tvinger fram debatt

– Finnmark trenger ingen kraftløs storebror.

Oppdatert med sitater

Hjem uten poeng

Alta-guttene tapte i Gjøvik.

Kan stemme fra 1. juli

Har du trøbbel med å stemme til høsten?

Sterk sluttspurt

Ann Solbritt Logje reddet poeng.

VM-pluss på 42 mill

Ikke gull verdt bare for Finn Hågen Krogh.

Førerkortet røk

For hard på gassen i 60-sonen.

Keeperbytte mot Gjøvik

Maris Eltermanis skal rydde opp i feltet på dødballene.

– Takler nattreise

Rune Repvik mener spillerne tåler tøft reiseprogram.