Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Leses nå:
Siste nytt

Se dagens TV-sending!

TV Nord tirsdag 13. oktober

Nederland ber russerne samarbeide om MH17-etterforskning

Haag (NTB-Reuters): Russland må samarbeide om etterforskningen av hvem som var ansvarlig for nedskytingen av passasjerflyet MH17 i Ukraina, krever Nederlands statsminister Mark Rutte.

Bellona stenger ned i Russland

– Bellona Murmansk er historie.

Se dagens TV-sending!

TV Nord tirsdag 13. oktober

NRK: 50 dyr avlivet i tilsyn på pelsfarm i Rogaland

Kleppe (NTB): Mattilsynet gjennomfører tilsyn mot en pelsfarm i Klepp kommune i Rogaland og får bistand fra politiet. Ifølge NRKs opplysninger er 50 dyr avlivet.

PDF-avis

Dyrevernalliansen om laksedøden i Saltvika:

– Dette er en stor dyretragedie!

– Dessverre er det få som bryr seg...

Se dagens TV-sending!

TV Nord tirsdag 13. oktober

Bellona stenger ned i Russland

– Bellona Murmansk er historie.

Står klare til å friste

Kokkejævelen prøver seg på verdens største salatbar.

Hyller BUL-jentene

Jubelen hørtes i korridorene på Ullevaal.

Endrer rutinene etter ulykke der ung gutt fikk armen i klem

Arbeidstilsynet: – HMS-systemet trenger kanskje oppdatering på noen punkter.

Styrer sammen tross kraftig flyktningkrasj

Sterkt uenige i flyktningspørsmålet.

Vil ha transitt- mottak i Alta

Vil hjelpe Sør-Varanger med flyktningproblemet.

SB2 får forsvars- kontrakt til 47 mill

– Vi er glade, men tør ikke sprette champagnen ennå.

– Trist utspill av Berg

Kronikk: – Usaklig å sette barn opp mot flyktninger.

Sjekk den dieselprisen!

...du gjetter ikke hvor du akkurat nå finner landsdelens billigste dråper!

Starter opp i dag

Barneidretten er klar for en ny runde.

Kraftig prisvekst

Frukt og grønt dyrere

Anja tok styringen

Altas representant i reality-serien Farmen ble valgt til storbonde.

Krever handling

Ingalill Olsen mener regjeringen må ta ansvar for flyktningkrisen ved Storskog.

Får Steinar grønt lys?

Medlemsmøtene avgjør Loppa-kabal.

Høgmos heldige tolk

Forklarte hvorfor tolken var så god i norsk.