Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Leses nå
Siste nytt

Fylkesmannen vil ikke tvinge Fosen-kommuner sammen

Trondheim (NTB): Fosen bør på sikt bli én stor kommune, men Fylkesmannen i Sør-Trøndelag vil ikke foreslå tvang i første omgang.

Ingen tvangsløsninger i Hordaland

Bergen (NTB): Fylkesmann Lars Sponheim foreslår ingen tvangssammenslutninger for Hordaland i sitt råd om ny kommunestruktur.

Mæland har svart kontrollkomiteen om DNB

Oslo (NTB): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fikk fredag svaret fra næringsminister Monica Mæland (H) i den omstridte saken om DNB Luxembourg og skatteparadiser.

NRK: – Regjeringen vil ikke ha avgiftsforhandlinger

Oslo (NTB): Regjeringen er ikke villig til å la samarbeidspartiene Venstre og KrF forhandle seg fram til et høyere nivå på bensin- og dieselavgiftene, erfarer NRK.

Søker etter antatt omkommet mann i Sandefjord

Sandefjord (NTB): Politiet går over til søk etter antatt omkommet person, etter mann i 60-årene har vært savnet ved Tallakshavn i Sandefjord i flere dager.

Nå må strømsjefen ta på seg stolpeskoene

Ledelsen må trå til når 39 ansatte i Alta kraftlag er tatt ut i streik.

Disse kommunene vil han slå sammen

Tegner nytt kommunekart over fylket.

39 tatt ut i streik

– Er det fare for liv og helse vil feilretting skje som normalt.

Går for Laila på 1.plass

Bakke-Jensen ned fra tronen i Sør-Varanger.

Øker drivstoffavgifter

Dyrere å fylle opp tanken.

105 km/t i 60-sonen

Råkjørte bort lappen.

– Fornuftig med endringer

– Vi er positive til økonomiske gulrøtter for de som slår seg sammen.