Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

MER Å LESE PÅ ALTAPOSTEN.NO:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Siste nytt

Netanyahu avviser at han ikke respekterer Obama

Washington (NTB-Reuters-AFP): Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke ønsker å vise respektløshet overfor USAs president Barack Obama når han tirsdag holder en omstridt tale i Kongressen.

Norwegian-styreleder: Ikke diskutert konkurs

Oslo (NTB): Styret i Norwegians holdingselskap har ikke diskutert å slå datterselskapet Norwegian Air Norway konkurs, opplyser styreleder Bjørn H. Kise.

LO-lederen ber medlemmene boikotte Norwegian

Harstad (NTB): Leder Gerd Kristiansen i LO oppfordrer organisasjonens medlemmer til å boikotte Norwegian mens flyselskapet piloter er i streik.

Rapport: Stuttgart-spillere var dopet

Berlin (NTB-Reuters): Minst to tyske profflag, inkludert den gang seriemester Stuttgart, skal ha benyttet seg av ulovlige dopingmidler på 1970- og 80-tallet.

Lagmannsretten løslater Henning Holstad

Oslo (NTB): Borgarting lagmannsrett løslater helerisiktede Henning Holstad fra varetektsfengsling.

PDF-avis
Siste nytt

Rapport: Stuttgart-spillere var dopet

Berlin (NTB-Reuters): Minst to tyske profflag, inkludert den gang seriemester Stuttgart, skal ha benyttet seg av ulovlige dopingmidler på 1970- og 80-tallet.

Munch-museet politianmeldt for Melgaard-video

Oslo (NTB): Kunstneren Bjarne Melgaards videokunst på Munch-museet er anmeldt til politiet.

Stoltenberg: – Våpenhvilen i Ukraina holder

Paris (NTB-Reuters): Våpenhvilen i Ukraina er skjør, men den holder fortsatt, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Irak til kamp mot IS i Tikrit

Kirkuk (NTB-AFP): Rundt 30.000 irakiske regjerings- og militssoldater er i gang med en storoffensiv for å gjenerobre byen Tikrit fra IS-opprørere.

Mann døde i arbeidsulykke i Tromsø

Tromsø (NTB): En mann døde i en arbeidsulykke på en byggeplass i Tromsø. Mannen fikk et betongelement på 19 tonn over seg.

Krangler om pilotleie

Norwegian beskyldes for å opptre uredelig.

Passerte målstreken i 198 kilometer i timen

Arnt Magnus Gamst viste fram en snøscooter utenom det vanlige.

Brakk staven i bronseløp

Håvard Klemetsen og Magnus Moan virket fornøyde til tross for dramatikk på teamsprinten.