Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Redaktøren anbefaler:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Siste nytt

Lubitz ble tidligere behandlet for selvmordstanker

Belin (NTB-DPA): Germanwings-flygeren Andreas Lubitz ble behandlet for selvmordstanker før han fikk pilotgodkjenning.

Vestlig uro for valgfusk i Nigeria

Lausanne (NTB-AFP): USA og Storbritannias utenriksministre sier de frykter at det kan pågå fusk i stemmetellingen etter valget i Nigeria.

FN-sjefen urolig over anklager mot irakiske styrker

Baghdad (NTB-Reuters): FN-sjef Ban Ki-moon er bekymret over meldingene om at regjeringslojale styrker begår overgrep under krigen mot IS i Irak.

Minst 15 drept i bombing av flyktningleir i Jemen

Sana (NTB-AFP-Reuters): 15 mennesker mistet livet og 30 ble såret da et luftangrep traff en flyktningleir i Jemen mandag, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Myanmar enig med opprørere om avtaleutkast

Yangon (NTB-DPA): Myanmars regjering er blitt enig med flere opprørsgrupper om et utkast til en etterlengtet våpenhvileavtale, ifølge tjenestemenn.

PDF-avis
Siste nytt

Ny seier for Usbekistans autoritære president

Tasjkent (NTB-AFP-Reuters): Usbekistans president Islam Karimov vant lett fem nye år ved makten. Ni av ti velgere stemte på Karimov etter at «rivalene» omfavnet 77-åringen, ifølge landets myndigheter.

Contador har ikke kommentert Riis-exiten

København (NTB-Ritzau): Spanjolen Alberto Contador har mistet en av sine aller viktigste støttespillere i Bjarne Riis, men har valgt ikke å si noe etter at lederen og vennen fikk sparken.

Tidligere dansk SS-offiser er død

København (NTB-Ritzau): Den tidligere danske nazisten og SS-offiseren Søren Kam er død, 93 år gammel.

Cameron til dronningen for å starte valgkampen

London (NTB-AFP-DPA): Britenes statsminister David Cameron besøkte mandag dronning Elizabeth i Buckingham Palace for å be henne om å oppløse dagens parlament.

Meld fra om rovdyr i påsken

Oslo (NTB): Går du skiturer på fjellet eller vidda i påsken? Meld fra om du ser rovdyr eller spor etter dem, oppfordrer Rovdata.

Nå er det slutt med Fjordland til de gamle og syke

Alfred fikser biffen – flesker til med middagsmat.

Ronny tok med seg brevet fra eldrerådet og dro til Stortinget...

...nå lover helsekomiteens leder å se på saken.

– Gir amnesti for glemte uniformer

– Vi kommer ikke til å kjefte. Bare kom med dem, så blir vi bare mektig glade.

Her avsluttes cruisesesongen

18.000 tok sjøveien til Nordlysbyen.