Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

Motoren Alta

Folketallet i Finnmark kryper fortsatt oppover. I 2011 bidro både fødselstall og netto innflytting til at vi ble 370 flere finnmarkinger.Den store motoren er fortsatt Alta som i løpet av de to siste årene har vokst med 600 innbyggere og beveger seg med stormskritt mot 20.000. Framskrivningene viser at Nordlysbyen med sin unge befolkning og sterke næringsstruktur vil vokse like raskt i fortsettelsen. Bare Tromsø og Bodø er i nærheten av å matche Alta når det kommer til nytenkning og innovasjon. Det tror vi er den beste indikasjonen på at Altas utvikling ikke lar seg stanse, heller ikke av politiske skremselsbilder.Norut-direktør Birgit Abelsen kunne under et møte om framtidig skolestruktur i Finnmark påpeke at Altas rivende utvikling vil fortsette. Med resolutt fasthet kunne Abelsen også avlive påstanden om at Altapakkens skjebne er bestemmende for Altas posisjon som vekstsenter. Om Hammerfest skulle snike seg foran Alta i køen i NTP vil det ha liten eller ingen betydning for akkurat disse sammenhengene, selv om de fleste selvfølgelig ser at infrastrukturen må bygges ut i takt med folketallsutviklingen. Alta har en utfordring knyttet til infrastruktur, men det handler ikke om noen form for bykamp.Tvert i mot tror vi at Alta bør heie sterkt og inderlig på nye industrietableringer i Hammerfest, slik det har vært bebudet den siste tiden. Det som er bra for Hammerfest, er som regel bra for Alta. Det finnes politisk uenighet om alt fra sykehus til kommunikasjoner, men i bunn og grunn handler det om en og samme region. I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad synes vi det er merkelig at folketallet i Hammerfest snegler seg framover, med netto utflytting i 2011. Hadde det ikke vært for gode fødselstall og tilbakevendte unge voksne, hadde Hammerfest hatt minus i protokollen. I likhet med Sjåstad tror tregheten avtar når eksempelvis Eni, Aker og Reinholdtsen rykker inn med store mannskaper, men det er grunn til å være på vakt mot å ende opp som en pendlerby. Mye er gjort på skolesiden, men det trengs også barnehager, tomter, boliger, bolyst og andre rammebetingelser for at arbeidstakere med familie skal etablere seg i byen permanent.Totaliteten i Finnmark er hyggelig, selv om både Hammerfest og Sør-Varanger har overraskende mager befolkningsvekst i 2011. Mange småkommuner har vekst, til tross for spådommer om snarlig død. Pluss 20 i Loppa er kanskje ikke all verden, vil mange mene, men i forhold til folketallet er det en markant stigning. Seniorrådgiver Tom Pettersen i KS hadde vesentlige poeng i sitt innlegg i Alta denne uka. Kommunenes evne og vilje til å bosette utenlandsk arbeidskraft blir viktig i fortsettelsen. Ikke bare for å møte utviklingen for de nye, store næringene, men også innenfor fiskeri og offentlig tjenesteyting. Utviklingen lengre sør i Europa vil mest sannsynlig gjøre at det oppstår et nytt og vedvarende press om å jobbe i nord. I tilfelle bør vi stå med åpne armer.

Totaliteten i Finnmark er særdeles hyggelig

Hydro tredoblet kvartalsresultatet

Oslo (NTB): Lavere kostnader og høyere metall- og aluminapriser gjør at Norsk Hydro ASA kan legge fram knalltall for tredje kvartal onsdag.

Expressen: Russisk ubåtfartøy nærmer seg Sverige

Stockholm (NTB): Det russiske ubåtfartøyet Professor Logachev nærmer seg svensk farvann, skriver avisa Expressen. Skipet er ifølge avisa utrustet med «en hangar for mindre ubåter».

Død mann ikke sikkert identifisert i Ålesund

Ålesund (NTB): Politiet har ennå ikke sikkert identifisert mannen som tirsdag ble funnet død i en leilighet i Ålesund, men har en god formening om hvem det er. Tre personer er pågrepet i saken.

Adrianos festkveld forstyrret av rasisme

Borisov, Hviterussland (NTB): Luiz Adriano scoret fem ganger og satte mesterligarekord i 7-0-seieren over BATE Borisov tirsdag. Behandlingen Sjakhtar-spilleren fikk av hjemmefansen ville han gjerne vært foruten.

Mann pågrepet for ildspåsettelse i Hardanger

Kinsarvik (NTB): En mann er pågrepet, siktet for ildspåsettelse etter en ny brann i den lille bygda Djønno i Hardanger. Natt til onsdag brant det i låven til familien som har vært hjemsøkt av brann tidligere.

Eks-etterforsker: – Monika-saken bør få konsekvenser

Bergen (NTB): Henleggelsen av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall må få følger for tjenestemenn i Bergens-politiet, mener tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen.

Rangers slo tilbake og vant på overtid

Newark, New Jersey (NTB): Mats Zuccarello endte poengløs da New York Rangers tok sin tredje strake seier i NHL tirsdag. Backen Kevin Klein ordnet 4-3-seier over New Jersey Devils i forlengningen.

Riksantikvaren vil påby brannsikring av kirker

Oslo (NTB): Det må en lovendring til for å få brannslukningsanlegg i de fleste kirker, mener Riksantikvaren. I dag har bare én av ti kirker slike anlegg.

Carragher mener Balotelli bør utelates mot Real Madrid

London (NTB-Reuters): Klubblegenden Jamie Carragher sier at Liverpool ikke har råd til ha «passasjerer» som Mario Balotelli på laget.

Norwegian vurderer fastpris på drivstoff

Oslo (NTB): De lave oljeprisene betyr økt fortjeneste for Norwegian, som er et av få flyselskaper som kjøper drivstoff til spotpris. Nå vurderer Bjørn Kjos å låse prisnivået.

– En herlig følelse

Altaværing får TV-serie på NRK.

To fra Alta cashet inn

Mann i 40-årene vant 350 000, mens kvinne (58) vant 555 545 kroner.

Ledergruppa smuldret opp

Tre av fire ledere borte fra Studentsamskipnaden.

– Politikerne skjønner ikke saken

Tor-Arne Pettersen tror fylkesmannen garantert gjør om på asyl-vedtaket.

Svært overrasket over asyl-nei

– Klager de, er det svært dårlig grunnlag for samarbeid, svarer Ronny Berg.