– La meg understreke at dette opplagt er etterpåklokskap. Jeg angrer på vegne av Finnmark, og nå er det bare en ting som teller; lære av tidligere feil, sier leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen.

Kolonialisering

Hun har nettopp hørt et foredrag i Alta av Eirik Sivertsen, leder i Arbeiderpartiets Nordområde-utvalg og fraksjonsleder for Ap i Stortingets Transport- og  kommunikasjonskomite. Sivertsen innlegg glødet av tanker om hvordan nordområdene må tas vare på og utvikles. En av Sivertsens viktigste mål er å stoppe «kolonialiseringspolitikken» i nord hvor langveisfarende kommer og henter ut ressurser og verdiskapning. FAp-lederen likte det hun hørte.

– Vi i Finnmark Ap har lært. Enten det gjelder fisk, olje, mineraler/gruvevirksomhet skal vi være sterke og modige. Kolonialiseringen skal ha en tydelig motstander i Finnmark Ap. Det er ikke noe vi nylig har bestemt oss for, men er en erkjennelse vi har gjort for en tid tilbake, slår Olsen fast overfor Altaposten.

– Mer enn prat

For å synliggjøre at dette er mer enn bare tomt prat legger hun seg flat på vegne av partiet med tanke på Eni og Goliat. Hun mener at offshore-produksjonen er et stjerneeksempel på kolonialiseringspolitikken Sivertsen advarte mot.

– Nå handler det om framtiden. Her skal lokalbefolkningen, det vil si finnmarkingene, nyte godt av verdiskapning og aktivitet på en helt annen måte enn det som blir tilfelle med offshoreproduksjon. Oljen fra Johan Castberg-feltet skal til land i Nordkapp kommune. Om selskapene mener det ikke er mulig, ja, så får oljen ligge på havets bunn til det eventuelt blir mulig.

– Ser du noen realisme i at Finnmark Ap kan tvinge fram ilandføring?

– Jeg tror at både politiske og næringsaktører er fullstendig klar over hva fylkets største parti mener om dette. Ja, jeg tror det er realisme, for jeg tror ikke det er mulig å overkjøre lokalbefolkningen, sier Olsen.

Utsatt beslutning

Partnerskapet i Johan Castberg hvedtatt å utsette beslutning rundt type utbygging til andre halvår 2016, med forventet investeringsbeslutning i 2017. Etter at det først var signalisert ilandføring, snudde operatør Statoil. Johan Castberg-lisensen har de siste årene oppnådd betydelige kostnadsreduksjoner, men selskapene ser et ytterligere potensial.

Dagens utfordringer knyttet til kostnader og lav oljepris. Samtidig fortsetter en gruppe operatører i området, inkludert Statoil, Lundin Norway, Eni og OMV, å studere alternativer for oljeinfrastruktur i Barentshavet. Målet er å vurdere grunnlaget for en landterminal som kan støtte flere felt i Barentshavet.

Merkes i Hammerfest

Selv om lederen i Finnmark Ap er klar over at Eni har bidratt til ringvirkninger lokalt, selv med offshore produksjon, mener hun at det er en dårlig løsning.

– Vi vil få så enormt mye støtte ringvirkninger om oljen tas i land, Nei, det var en tabbe å si ja til Eni, men vi gjorde det med åpne øyne og kan ikke klage i ettertid, klargjør Ingalill Olsen

Operatør for Goliat-feltet er oljeselskapet Eni Norge, som har italienske eiere. De har fått bygget verdens største og mest avansert sirkulære oljeplattform i Asia, som nå er på plass på Goliat.I produksjon skal Goliat-plattformen ha et mannskap på rundt 40 personer. Totalt vil om lag 120 personer jobbe skift offshore. Feltet skal driftes fra Hammerfest, der Eni Norge har etablert en driftsorganisasjon på 60 personer.

Fakta om Joan Castberg-feltet:

  • Johan Castberg-feltet (tidligere Skrugard-feltet) ligger ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet.

  • Det er de Statoil-opererte funnene Skrugard fra 2011, Havis fra 2012 og Drivis fra 2014 som i dag utgjør Johan Castberg-prosjektet

  • Volumene som til nå er påvist i Johan Castberg, er estimert til 400-650 millioner fat olje

  • Rettighetshavere i Johan Castberg-lisensen er Statoil, Petoro og Eni