I dag debatterte politikerne fødetilbudet i Alta i «Fredeagsdebatten». I studio var Trine Noodt, en av de klareste forkjemperne over flere år for at Alta skal få fødeavdeling, og Høyres leder av hovedutvalget for helse og sosial, Oddveig Hammari.

– Jeg hadde forventet at politisk ledelse skulle være vakthund i planleggingsfasen av utbyggingen for å sikre et minimum av det tilbudet vi er lovet. Den jobben har politisk ledelse overlatt til varslere blant de ansatte. Vi må berømme varslerne, men dette holder rett og slett ikke av politisk ledelse, sier Noodt til Altaposten .

Bygges ned

Hun viser til at det er ansatte ved fødestua i Alta som har slått alarm. De har vist til at  fødestua planlegges fysisk nedbygd til tross for at det opprinnelig ble lovet en økning på 15 prosent av antall fødsler. Leder for fødestua, Gunn Olsen, uttalte sist uke til Altaposten at hun gleder seg over at fødestua skal få nye lokaler, og håper  at det inkluderer nytt utstyr. Noe hun ikke er sikker på. Bortsett fra dette mener hun tilbudet i det nye nærsykehuset for fødeavdelingas del ikke betyr noen fremskritt.

– Tvert imot opplever vi det som en nedbygging. Ikke bare får vi færre barselsenger enn i dag, men vi får etter tegningene også færre kvadratmeter totalt, konkluderte Olsen.

«Stille kamp»

Også sykehusforkjemperen i Ap, Alf Bjørn, reagerer på at ikke lovnader fra helseforetaket følges opp i utbyggingen.

– Når man reduserer antall barselsenger fra fire til to, sier det seg selv at det blir vanskelig å tenke seg noen økning i antall fødsler i Alta. Det bør være et ufravikelig krav at antall barselsenger iallefall ikke blir færre enn i dag, slår Bjørn fast. Han mener den politiske ledelsen i Alta kommune har vært passiv og ingen pådriver for bedre helsetilbud, og da ikke minst fødetilbud.

Det er ikke Høyres hovedutvalgsleder Oddveig Hammari enig i. Hun har flere ganger påpekt overfor Altaposten at det er den «den stille kamp» som har gitt resultatene som altaværingene vil få nyte godt av i 2017 når tilbudet står ferdig.

– Resultatene er det viktigste, og resultater har vi fått, har Hammari uttalt.

Hestehandel

Det var kvinnenettverket i Ap som satte fart i kampen for sykehus gjennom krav om fødeavdeling godt inn på 2000-tallet. I løpet av noen sommeruker samlet de inn over 5000 underskrifter bak kravet om fødeavdeling. Etter det har Ap-kvinnene opplevd at mennene i partiet har snakket stadig mindre om fødeavdeling.

Sommeren 2014 gikk den tidligere sykehusforkjemperen Olav Gunnar Ballo ut og avlivet kravet om fødeavdeling. Han slo fast at  resultatene taler for seg og at det har vært rett strategi å droppe kravet om fødeavdeling, og dermed sykehus i Alta.

Det har fått mange til å mistenke Høyre og Ap, som har vært samstemte i strategien for utbyggingen av helsetjenestene, til å ha hestehandlet vekk fødetilbudet. Ballo, som er helsepolitisk talsmann for Ap i Alta, er fullstendig på kollisjonskurs med ordførerkandidat Monica Nielsen. Der Ballo mener fødeavdeling er urealistisk står ordførerkandidaten fortatt på kravet.

– Vi skulle gjerne hatt Finnmarkssykehuset med i debatten slik at de kunne avklart hvordan de skal innfri lovnaden om bedre tilbud og flere fødsler, sier Trine Noodt. I stedet håper hun at hovedutvalgslederen kan avkrefte at det er gjort hestehandel som nå rammer fødetilbudet.

  • Finnmarkssykehuset var invitert å stille i debatten, men har gitt beskjed om at de ikke finner det riktig så lenge planprosessen for Alta Nærsykehus fortsatt er i en tidlig fase.