Arbeidstilsynet har gitt brannvesenet i Alta pålegg om å redusere/gjøre tiltak angående kreftfaren inne i stasjonen. Dette vil koste millioner, bekrefter rådmann i Alta, Bjørn-Atle Hansen over altaposten.no.

– Det vil koste massevis med penger. På kort sikt må vi bruke millioner på å gjøre tiltak, som å dele inn lokalene i rene og urene soner. Mens vi på lengre sikt er nødt å bygge ny brannstasjon. Alta-samfunnet er for lengst vokst ut av de byggene vi har i dag, sier Hansen.

Overhyppighet av kreft

Ifølge fagbladet Brannmanen er det stadig mer fokus på kreftfaren for brannfolk. Internasjonale studier har vist at det er en overhyppighet av enkelte kreftformer hos brannfolk, og nå implementeres stadig flere tiltak i norske brann- og redningstjenester for å forebygge faren for kreft, opplyser fagbladet.

– Om jeg er bekymret? Det er ikke uten grunn at vi ar fått pålegg fra arbeidstilsynet, kommenterer brannsjef i Alta, Knut Suhr.

25 år siden sist

For Suhr og hans menn er det intet annet en ny brannstasjon som er godt nok i fremtiden.

– Den gamle ble ombygd i 1990 og det er 25 år siden. Vi er langt flere ansatte i dag, og forholdene er endret på mange måter.

Etter det Altaposten erfarer vil en ny brannstasjon komme på mellom 70 og 100 millioner. Men heller de kortsiktige tiltakene vil være gratis.

– Jeg kan ikke tallfeste det nå, men det vil dreie seg om mange millioner, sier rådmannen, som forteller at de på kort sikt vurderer å ta i bruk kjellerlokalene på rådhuset (der Sisa tidliere holdt til), for å skape skille mellom rene og skitne soner. Poenget er å hindre at sotete brannklær skal henge for nært inntil der brannfolkene oppholder seg, og at man får vasket opp klær på en tilfredsstillende måte.

Avinor også

På spørsmål til Hansen om tilakene vil være holdbare svarer han:

– Det vil hjelpe på, men på sikt er det bare ny stasjon som gjelder.

– Hadde det vært opp til meg skulle den kommet i morgen, men det er ikke jeg som bevilger penger, sier brannsjef Suhr, som bekrefter at han har jobbet med å oppgradere forholdene for sine ansatte både i forkant av arbeidstilsynets besøk i oktober i fjor, og i etterkant.

– Nå holder eksterne konsulenter med å erdigstille rapportene for hvordan dette skal løses.

Frist for å oppfylle avvikene er satt til cirka tre år. Avinor Alta lufthavn har fått det samme pålegget.