Sumatra-elefanter forsyner seg av deilig frukt i en dyrehage på Bali i Indonesia lørdag, i anledning Verdens elefantdag. Foto: AP / NTB scanpix

Sumatra-elefanter forsyner seg av deilig frukt i en dyrehage på Bali i Indonesia lørdag, i anledning Verdens elefantdag. Foto: AP / NTB scanpix

Verdens elefantdag markeres for sjette år på rad

Lørdag markeres Verdens elefantdag. FN ber verdenssamfunnet iverksette tiltak for å hindre at elefantene lider samme skjebne som mammuten i sin tid.

De siste mammutene levde på Vrangeløya for rundt 4.000 år siden. Da var dyrene så ødelagt av genetiske sykdommer at de ikke lenger hadde luktesans, de unngikk sosialt samvær og pelsen ble ødelagt, påpeker FNs miljøprogram (UNEP).

I anledning Verdens elefantdag lørdag oppfordrer FN verdenssamfunnet til å ta grep for å sikre bestanden av dagens elefanter, både de afrikanske og asiatiske, og sikre det genetiske mangfoldet. Bare de siste sju årene har 20.000-30.000 elefanter blitt drept av krypskyttere, anslår FN.

Det er likevel positive tegn, bestanden er i vekst noen steder, særlig i det sørlige Afrika, men de majestetiske dyrene trues på annet vis. Skoghogst, gruvedrift og landbruk skaper problemer for elefantenes naturlige tilholdssted både i Afrika og Asia. Dette bidrar til at utbredelsesområdene fragmenteres, som igjen skaper isolasjon. I sin tur fører det til at elefantene ikke lenger finner hverandre like lett som før, og det blir lettere for krypskyttere å sette ut feller, påpeker FN.

Tanken om å etablere Verdens elefantdag ble skapt i 2011 av de canadiske filmskaperne Patricia Sims og Michael Clark, samt Sivaporn Dardarananda, som leder Elephant Reintroduction Foundation i Thailand.

12. august 2012 ble dagen offisielt etablert, og støttes i dag av over 65 organisasjoner.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Har fortsatt håp om å finne kvinnen i god behold

– Nye og uthvilte mannskaper settes inn i morgentimene. Været er i ferd med å lette.

Fikk splitter ny bil

Lettere transport for dagsenter.

50 nye soldater fra HV klar til leteaksjon i natt

Leteaksjonen etter kvinnen på Sørøya trappes opp i natt etter beordring.

Oppdatert

– Trafikken dundrer forbi i 60-sonen

Foreldrene på Raipas bekymret for livsfarlig trafikk.

Kåfjord skole

Ap-roser som visner

– Så klønete at man blir skremt.

– Imponerende på Halddetoppen

Det plasket ned, men både marsjen og Haldde-prosjektet til kulturskolen avsluttet med stil.

anmeldelse

Slogrock stjal showet

Legendene i Moillrock skrudde tempoet opp.

politikk

– Skole og omsorg foran skattekutt

– Arbeiderpartiet prioriterer mer penger til kommunene.