Første halvår krevde flere sivile liv enn noensinne i Afghanistan, og de fleste av dem ble drept av opprørere som Taliban og IS. Foto: AP / NTB scanpix

Første halvår krevde flere sivile liv enn noensinne i Afghanistan, og de fleste av dem ble drept av opprørere som Taliban og IS. Foto: AP / NTB scanpix

Rekordmange sivile drept i Afghanistan i år

Rekordmange sivile er drept i Afghanistan i år, viser fersk statistikk fra FN. Barn og kvinner står for den største økningen.

1.662 sivile ble drept og over 3.500 ble såret i første halvår i år, flere enn noensinne siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

– Statistikken i denne rapporten, fryktelig som den er, kan aldri formidle den menneskelige lidelsen som Afghanistans befolkning gjennomgår. Mange sivile afghanere har psykologiske traumer etter å ha mistet familie og venner, og de lever i frykt for hva de risikerer mens de lever sitt liv fra dag til dag, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Opprørsangrep

Flertallet av de drepte ble ofre for angrep fra opprørere, blant dem Taliban og IS, og hvert femte drap fant sted i hovedstaden Kabul. Samtidig har nesten halvparten av landets 34 provinser opplevd en økning i antall drepte sivile i løpet av det siste halvåret.

Det er spesielt barn og kvinner som nå blir rammet hardere enn tidligere, ifølge FN, som forklarer økningen med bruken av improviserte eksplosiver og luftangrep mot tett befolkede områder.

– Det er ekstremt bekymringsfullt å se hvor mange barn som blir drept og skadd som følge av at konflikten øker. Dette gjenspeiler hvilken fare unge afghanerne står overfor i dag, sier Redd Barnas landdirektør, David Skinner, i en pressemelding.

Stadig mer utrygt

Tallene som ble offentliggjort mandag, gjenspeiler en stadig verre sikkerhetssituasjon i et land som for 16 år sider ble gjenstand for en USA-ledet invasjon som førte til at landets Taliban-styre ble styrtet.

174 kvinner ble drept og 462 såret i perioden, en økning på 23 prosent siden samme periode i fjor. Samtidig krevde angrepene livet av hele 436 barn, noe som er en økning på 9 prosent.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Tadamichi Yamamoto, fastslår at de sivile tapene er altfor høye. Han ber om at bruken av eksplosiver som rammer tilfeldige mennesker, må stanse øyeblikkelig.

Blodig Kabul-angrep

I første halvdel av 2017 er det også registrert en kraftig økning av sivile dødsfall knyttet til velorganiserte angrep med flere angripere. 259 personer er drept og 892 såret i slike angrep, noe som innebærer en økning på 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Mange av disse ble drept og såret i angrepet som rammet Kabuls best bevoktede område i slutten av mai, da en tankbil lastet med eksplosiver gikk i luften i morgenrushet, like ved den tyske ambassaden.

Over 150 personer ble drept og hundrevis såret i angrepet. 92 av dødsofrene var sivile, ifølge FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA). Det gjør angrepet til det blodigste i Afghanistan siden 2001.(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Jeg tenkte; farger, jaja. Jeg hadde faktisk tenkt å begynne å fikle med mobilen

Næringslivsgutta i Alta ble tatt på senga av fargeklatten Dagny.

Fulgte bombefly

Norske jagerfly fulgte russiske bombefly ved Tromsø.

Ser internett i det meste

Jørn Roar Pedersen øyner gull i «tingenes internett».

– Det er helt forkastelig at noen kan oppføre seg sånn. Enda voksne folk!

Tenåringsgutter sjokkerte over voksne menns oppførsel over unge jenter.

Se hva vararepresentanten sa fra talerstolen

Ingen hadde forventet innspillet fra vararepresentanten i kommunestyret.

Kaster nytt lys over Alta-aksjonen

Ny utstilling gir verdifulle perspektiver.

leder

Link til unge gründere

– Vi har mistanke om at det var en genistrek å sette et knippe kvinner til å revitalisere Finnmarkskonferansen.

– Heldigvis ville hun synge med Alta vocale

Benedicte Adrian er en av flere stjerner som skal sørge for julestemning i Alta.