Storbritannias brexitminister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier foran runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannia uttreden av EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Storbritannias brexitminister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier foran runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannia uttreden av EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Ny runde med forhandlinger om brexit 

EU og Storbritannia håper å komme dypt ned i brexit-materien i løpet av ukas forhandlingsrunde i Brussel. 

Mandag startet runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannias sorti fra EU. Samtalene skal pågå fram til torsdag.

– Vi skal nå gå inn til sakens kjerne, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier da han ønsket motparten velkommen ved EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel.

– For oss er det utrolig viktig at vi nå gjør framskritt. Vi må arbeide oss igjennom dette og identifisere både uenighet som må håndteres, og enighet som kan forsterkes, sa Storbritannias brexit-minister David Davis.

Forhandlingene startet med en kort samtalerunde i juni, men det er først nå forhandlerne virkelig ventes gå inn i substansen.

I den første fasen av forhandlingene er det selve separasjonen som er hovedtema. Det betyr blant annet at forhandlerne skal diskutere rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og grensa mellom Irland og Nord-Irland.

I spørsmålet om borgeres rettigheter er det spesielt uenighet om hvilken rolle EU-domstolen skal spille. Samtidig er avstanden stor i diskusjonene om hvor mye penger britene må legge på bordet før de trekker seg ut.

Davis ble imidlertid bare i Brussel i noen timer før han reiste tilbake til Storbritannia. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer kommer han ikke tilbake før han skal ha et møte med Barnier på torsdag.

Torsdag ettermiddag er det ventet at de to sjefforhandlerne vil møte pressen for å gjøre opp status.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Jeg tenkte; farger, jaja. Jeg hadde faktisk tenkt å begynne å fikle med mobilen

Næringslivsgutta i Alta ble tatt på senga av fargeklatten Dagny.

Fulgte bombefly

Norske jagerfly fulgte russiske bombefly ved Tromsø.

Ser internett i det meste

Jørn Roar Pedersen øyner gull i «tingenes internett».

– Det er helt forkastelig at noen kan oppføre seg sånn. Enda voksne folk!

Tenåringsgutter sjokkerte over voksne menns oppførsel over unge jenter.

Se hva vararepresentanten sa fra talerstolen

Ingen hadde forventet innspillet fra vararepresentanten i kommunestyret.

Kaster nytt lys over Alta-aksjonen

Ny utstilling gir verdifulle perspektiver.

leder

Link til unge gründere

– Vi har mistanke om at det var en genistrek å sette et knippe kvinner til å revitalisere Finnmarkskonferansen.

– Heldigvis ville hun synge med Alta vocale

Benedicte Adrian er en av flere stjerner som skal sørge for julestemning i Alta.