Storbritannias brexitminister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier foran runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannia uttreden av EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Storbritannias brexitminister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier foran runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannia uttreden av EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Ny runde med forhandlinger om brexit 

EU og Storbritannia håper å komme dypt ned i brexit-materien i løpet av ukas forhandlingsrunde i Brussel. 

Mandag startet runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannias sorti fra EU. Samtalene skal pågå fram til torsdag.

– Vi skal nå gå inn til sakens kjerne, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier da han ønsket motparten velkommen ved EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel.

– For oss er det utrolig viktig at vi nå gjør framskritt. Vi må arbeide oss igjennom dette og identifisere både uenighet som må håndteres, og enighet som kan forsterkes, sa Storbritannias brexit-minister David Davis.

Forhandlingene startet med en kort samtalerunde i juni, men det er først nå forhandlerne virkelig ventes gå inn i substansen.

I den første fasen av forhandlingene er det selve separasjonen som er hovedtema. Det betyr blant annet at forhandlerne skal diskutere rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og grensa mellom Irland og Nord-Irland.

I spørsmålet om borgeres rettigheter er det spesielt uenighet om hvilken rolle EU-domstolen skal spille. Samtidig er avstanden stor i diskusjonene om hvor mye penger britene må legge på bordet før de trekker seg ut.

Davis ble imidlertid bare i Brussel i noen timer før han reiste tilbake til Storbritannia. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer kommer han ikke tilbake før han skal ha et møte med Barnier på torsdag.

Torsdag ettermiddag er det ventet at de to sjefforhandlerne vil møte pressen for å gjøre opp status.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– De er jo fascinerende og søte dyr

Eva Paulsen tror at alpakkaen er undervurdert som husdy.

Pengemaskinen solid som betong

Jaro AS doblet omsetningen.

Samles til markering

Lørdag markeres seksårsdagen for terrorangrepet på Utøya.

Krabber ut i verden

Porsanger tar av med eksportfly og investeringer for nærmere en halv milliard.

leder

I bakvendtland

... Der segway, lakrispiper og taxfree-kvoten okkuperer ordskiftet.

kommentar

Genial kursendring

– Fotball er alltid litt morsommere når det går bra.

Til kamp for flyplass

– Kautokeino kommune har vært for passive i denne saken.

fotball

Sprudler i Alta-trøya

Daniel Rojas gleder seg til å sparke i gang høstsesongen.

Odd er en av Altas gode samaritaner

– Det er hyggelig med besøk, man sitter jo mye alene.