Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Nær 130 båtflyktninger savnet etter forlis i Middelhavet

Fire overlevende har fortalt at nesten 130 migranter og flyktninger druknet da en båt sank i Middelhavet forrige uke.

Flavio de Giacomo i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier de fire fortalte om hendelsen etter at den italienske kystvakten brakte dem i land i Palermo mandag.

De overlevende, to sudanere og to nigerianere, fortalte at menneskesmuglere sendte dem ut fra Libya i en stor gummibåt på kvelden forrige torsdag. Få timer senere skal smuglerne ha fjernet motoren og dratt sin vei i en annen båt.

Kort tid etterpå sank flyktningbåten med 126 mennesker, de fleste sudanere, ombord, ifølge de overlevende.

Berget av fiskere

En libysk fiskebåt som tilfeldigvis passerte stedet, berget de fire og plasserte dem i en annen gummibåt som befant seg i nærheten. Også den andre båten var full av mennesker som menneskesmuglere hadde sendt ut på den farlige ferden over Middelhavet.

Den ble siden funnet av redningsmannskaper, og alle passasjerene ble omsider flyttet over i et kystvaktfartøy.

De fire overlevende var forvirret og preget av sjokk da myndighetene snakket med dem, forteller Di Giacomo. I et forsøk på å bekrefte at opplysningene deres stemmer, snakket myndighetene også med andre passasjerer i gummibåten som ble reddet. De bekreftet at fiskere hadde plassert de fire der.

– Av og til skjer det at overlevende fra én migrantbåt plasseres i en annen, sier Di Giacomo.

65.000 til Italia

Kystvaktskipet som til slutt berget migrantene, brakte mandag i land nesten 1.100 mennesker som er plukket opp i det sentrale Middelhavet de siste dagene.

De siste årene har flere hundre tusen mennesker på flukt fra krig, konflikt, fattigdom og forfølgelse blitt plukket opp i Middelhavet fra skrøpelige smuglerbåter.

Konfliktherjede Libya er det fremste utfartsstedet for migrantene. Flere tusen mennesker har de siste årene mistet livet under den farlige reisen.

Italia har siden januar registrert over 65.000 migrantankomster. Det er en oppgang på nesten 20 prosent fra samme periode i fjor. Over 1.800 mennesker har dødd i forsøket på å krysse Middelhavet så langt i år, ifølge IOM.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.