Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Flyktninger og migranter som ble berget av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms, fotografert på et redningsskip i Middelhavet forrige fredag. Dagen før kan nesten 130 andre båtflyktninger ha mistet livet da en gummibåt sank på vei fra Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix.

Nær 130 båtflyktninger savnet etter forlis i Middelhavet

Fire overlevende har fortalt at nesten 130 migranter og flyktninger druknet da en båt sank i Middelhavet forrige uke.

Flavio de Giacomo i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier de fire fortalte om hendelsen etter at den italienske kystvakten brakte dem i land i Palermo mandag.

De overlevende, to sudanere og to nigerianere, fortalte at menneskesmuglere sendte dem ut fra Libya i en stor gummibåt på kvelden forrige torsdag. Få timer senere skal smuglerne ha fjernet motoren og dratt sin vei i en annen båt.

Kort tid etterpå sank flyktningbåten med 126 mennesker, de fleste sudanere, ombord, ifølge de overlevende.

Berget av fiskere

En libysk fiskebåt som tilfeldigvis passerte stedet, berget de fire og plasserte dem i en annen gummibåt som befant seg i nærheten. Også den andre båten var full av mennesker som menneskesmuglere hadde sendt ut på den farlige ferden over Middelhavet.

Den ble siden funnet av redningsmannskaper, og alle passasjerene ble omsider flyttet over i et kystvaktfartøy.

De fire overlevende var forvirret og preget av sjokk da myndighetene snakket med dem, forteller Di Giacomo. I et forsøk på å bekrefte at opplysningene deres stemmer, snakket myndighetene også med andre passasjerer i gummibåten som ble reddet. De bekreftet at fiskere hadde plassert de fire der.

– Av og til skjer det at overlevende fra én migrantbåt plasseres i en annen, sier Di Giacomo.

65.000 til Italia

Kystvaktskipet som til slutt berget migrantene, brakte mandag i land nesten 1.100 mennesker som er plukket opp i det sentrale Middelhavet de siste dagene.

De siste årene har flere hundre tusen mennesker på flukt fra krig, konflikt, fattigdom og forfølgelse blitt plukket opp i Middelhavet fra skrøpelige smuglerbåter.

Konfliktherjede Libya er det fremste utfartsstedet for migrantene. Flere tusen mennesker har de siste årene mistet livet under den farlige reisen.

Italia har siden januar registrert over 65.000 migrantankomster. Det er en oppgang på nesten 20 prosent fra samme periode i fjor. Over 1.800 mennesker har dødd i forsøket på å krysse Middelhavet så langt i år, ifølge IOM.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

50 nye mann fra HV klar til leteaksjon i natt

Leteaksjonen etter kvinnen på Sørøya trappes opp i natt etter beordring.

– Trafikken dundrer forbi i 60-sonen

Foreldrene på Raipas bekymret for livsfarlig trafikk.

Kåfjord skole

Ap-roser som visner

– Så klønete at man blir skremt.

– Imponerende på Halddetoppen

Det plasket ned, men både marsjen og Haldde-prosjektet til kulturskolen avsluttet med stil.

anmeldelse

Slogrock stjal showet

Legendene i Moillrock skrudde tempoet opp.

politikk

– Skole og omsorg foran skattekutt

– Arbeiderpartiet prioriterer mer penger til kommunene.

Store mannskaper leter etter kvinnen

– Fjellvant og godt kledd.

– Ikke noe galt med båtene

Frydenbø mener Loppa-fergene er av god kvalitet.