Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Denne uken ble de første brenselsstavene fra ubåtreaktorene hentet ut for utskipning til atomanlegget i Majak i Uralfjellene.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Denne uken ble de første brenselsstavene fra ubåtreaktorene hentet ut for utskipning til atomanlegget i Majak i Uralfjellene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Rydding av atomavfall fra Andrejevabukta er i gang

Arbeidet med å flytte atomavfall fra Andrejevabukta på Kolahalvøya i Russland, fem mil fra grensen til Norge, er igangsatt. 

De første sju av totalt 22.000 brenselsstaver er denne uka tatt ut av de gamle atomlagringsanleggene, skriver Independent Barents Observer. Målingene underveis i arbeidet skal ikke ha vist noe unormalt, ifølge SevRAO, et senter for håndtering av radioaktivt avfall.

I Andrejevabukta ligger om lag hundre reaktorer fra ubåter. I hver reaktor er det fra femti til noen hundre brenselsstaver i et brenselselement. Hver stav er tre-fire meter lang, én til to centimeter i diameter og inneholder ett til to kilo uran.

– Brenselsenhetene er lagret i tre falleferdige lagre. I tillegg lagres det 17.000 kubikkmeter fast og 13.000 kubikkmeter flytende radioaktivt avfall, skriver Bellona. Organisasjonen betegner arbeidet som er igangsatt som enormt viktig for å redusere risikoen for lekkasjer og andre ulykker ved anlegget.

Fra Andrejeva skal brenselsstavene fraktes på skipet Rossita til den sivile atomisbryterbasen Atomflot i Murmansk. Derfra skal de transporteres 3.000 kilometer med jernbane til Majak i Sør-Uralfjellene, som huser et av de største atomanleggene i Russland.

Rossita går fra kai i Andrejeva for første gang 27. juni. Da skal utenriksminister Børge Brende være til stede på atomavfallsplassen.

Norge har siden 1997 tatt del i sikring av området og har per 2016 brukt omkring 250 millioner kroner på å bygge anlegg og systemer, ifølge Sør-Varanger Avis.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.

– Tror dette er kraftig overdrevet

Altamann mener mopedungdommen får ufortjent mye pepper.

Høy Trump-faktor

Se bildene som får frem Hillbilly-følelsen!

fotball

Strålte i Øksfjord

Mygg- og minilagene fra Alta sørget for fotballfest i Vassdalen.

fotball

Tapte for serielederen

Bjørnevatn ble for sterke på Coop-banen.

– Mange gamle minner her ja

Minner om hva som har foregått inni bilene dukker hyppig opp under et veteranbiltreff.