Avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet er ikke bekymret over omfattende brudd på tidsfristene for etterforskning av anmeldte voldtekter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet er ikke bekymret over omfattende brudd på tidsfristene for etterforskning av anmeldte voldtekter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Politiet bryter sine egne frister i voldtektssaker

Politiet overholder ikke fristen på 130 dager i voldtektsetterforskninger. Snarere tvert imot, behandlingstiden øker markant.

Bare i løpet av de tolv siste månedene har den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden i voldtektssaker økt med 20 dager – fra 152 dager i første del av 2016 til 172 dager i samme periode i år. Det er stikk i strid med målsettingen til Politidirektoratet, som innførte tidsfristen på 130 dager i fjor, melder NRK.

Hensikten med å innføre en tidsfrist var å få prioriteringen av voldtektssaker opp og tidsbruken før påtaleavgjørelse ned.

– Vi ønsker ikke at saksbehandlingstiden øker, men det er enkelte komplekse saker vi må bruke lang tid på, sier avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet til NRK.

Hun poengterer imidlertid at oppklaringsprosenten holder seg stabil, selv om antallet voldtektssaker øker, og mener derfor bruddet på tidsfristen ikke gir grunn til bekymring. Av 1.405 anmeldte saker i fjor, ble 39 prosent oppklart, ifølge direktoratets tall. Politiet regner både saker som blir henlagt og saker det blir tatt ut tiltale, som oppklarte.

– For oss er det også å viktig å se på hvordan kvaliteten i arbeidet med disse sakene er, og der kan vi se at vi har samme oppklaringsprosent nå, til tross for en økning i antall saker. Vi mener da at det gjenspeiler at politiet bruker politiressursene riktig på dette området, sier Kvigne.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– De er jo fascinerende og søte dyr

Eva Paulsen tror at alpakkaen er undervurdert som husdy.

Pengemaskinen solid som betong

Jaro AS doblet omsetningen.

Samles til markering

Lørdag markeres seksårsdagen for terrorangrepet på Utøya.

Krabber ut i verden

Porsanger tar av med eksportfly og investeringer for nærmere en halv milliard.

leder

I bakvendtland

... Der segway, lakrispiper og taxfree-kvoten okkuperer ordskiftet.

kommentar

Genial kursendring

– Fotball er alltid litt morsommere når det går bra.

Til kamp for flyplass

– Kautokeino kommune har vært for passive i denne saken.

fotball

Sprudler i Alta-trøya

Daniel Rojas gleder seg til å sparke i gang høstsesongen.

Odd er en av Altas gode samaritaner

– Det er hyggelig med besøk, man sitter jo mye alene.