42-åring dømt for hvitvasking – skyldte på Microsoft-mann

En 42 år gammel mann må 30 dager i fengsel for å ha overført 93.000 kroner som ikke var hans, til en konto i betalingssystemet Western Union.

Mannen fikk 43.000 og 50.000 kroner inn på sin konto fra den fornærmede i saken, men uten at det er fastslått hvordan disse overføringene skjedde.

I Nordre Vestfold tingrett fortalte 42-åringen at han hadde vært i telefonkontakt med en mann som påsto at han representerte Microsoft. 42-åringen fortalte at han hadde gitt den engelsktalende personen fjernstyringsmulighet over sin PC og tilgang til sin nettbank for å få ordnet opp i programmer på PC-en. Deretter dukket pengene opp på kontoen hans.

42-åringen fortalte at Microsoft-mannen hadde opplyst at pengene var blitt overført ved en feil. Han fikk derfor beskjed om å ta ut ulike beløp fra sin bankkonto i kiosker i flere forskjellige byer i Telemark, og å sende dem til en konto via betalingssystemet Western Union.

Tingretten festet ikke lit til 42-åringens forklaring, og mener den beste løsningen måtte ha vært å bruke nettbanken og å tilbakeføre pengene til kontoen de var overført fra. 42-åringen forklarte i retten at han hadde fått beskjed om at en overførsel ved ordinære banktjenester ville gå for sent.

– Etter rettens syn er det helt usannsynlig at tiltalte over to dager i god tro ville ha gått med på å reise rundt til byer i Telemark for en alternativ overførsel, hvis dette kun var for å gjøre den ukjente engelsktalende personen en tjeneste, slik tiltalte hevdet i retten, skriver tingrettsdommer Øistein Wegner Fagernes.

Retten mener tiltalte har vært en nødvendig brikke i et spill hvor uskyldige personer tappes for midler.

– Dette er et alvorlig og økende samfunnsproblem, og sterke allmennpreventive grunner tilsier at slike forbrytelser møtes med strenge reaksjoner, heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen ble 42-åringen også dømt til å erstatte de 93.000 kronene den fornærmede mannen ble tappet for.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– De er jo fascinerende og søte dyr

Eva Paulsen tror at alpakkaen er undervurdert som husdy.

Pengemaskinen solid som betong

Jaro AS doblet omsetningen.

Samles til markering

Lørdag markeres seksårsdagen for terrorangrepet på Utøya.

Krabber ut i verden

Porsanger tar av med eksportfly og investeringer for nærmere en halv milliard.

leder

I bakvendtland

... Der segway, lakrispiper og taxfree-kvoten okkuperer ordskiftet.

kommentar

Genial kursendring

– Fotball er alltid litt morsommere når det går bra.

Til kamp for flyplass

– Kautokeino kommune har vært for passive i denne saken.

fotball

Sprudler i Alta-trøya

Daniel Rojas gleder seg til å sparke i gang høstsesongen.

Odd er en av Altas gode samaritaner

– Det er hyggelig med besøk, man sitter jo mye alene.