Aktor Guro Glærum Kleppe mener det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det hasjbaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen har gjort.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe mener det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det hasjbaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen har gjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den tidligere politimannen Eirik Jensen bør dømmes til 21 års fengsel, mener påtalemyndigheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den tidligere politimannen Eirik Jensen bør dømmes til 21 års fengsel, mener påtalemyndigheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Påtalemyndigheten om Eirik Jensen: Et ufattelig grovt tillitsbrudd

Det er ingen formildende omstendigheter i saken mot Erik Jensen, mener Spesialenheten for politisaker. Aktoratet mener han fortjener 21 års fengsel.

Med påstand om lovens strengeste straff for Eirik Jensen og 18 år for hasjbaronen Gjermund Cappelen avsluttet påtalemyndigheten fredag sin bevisførsel i norgeshistoriens største narkotikarettssak.

Begge er tiltalt for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, Eirik Jensen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge i perioden 2004–2013, og Cappelen for innførsel av over 16 tonn hasj i årene 1993–2013.

Selv satt Jensen helt stille og bare blunket litt da påstanden ble lest opp av aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Han har hardnakket hevdet sin uskyld i de fem månedene rettssaken har vart.

Tre års strafferabatt

Det er først og fremst Cappelens forklaring som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen, og det har lenge vært spekulert på hvor mye strafferabatt Cappelen ville få for dette. Men tre år var alt aktor Lars Erik Alfheim ville gi, ett år for tilståelsen og to år for forklaringen om Jensens rolle.

Grunnen er at Cappelen aldri har forklart seg før han har forstått at det ikke er noen vei utenom, sa Alfheim i retten fredag.

Cappelen ble svært overrasket over at reduksjonen ikke ble større, ifølge forsvarer Benedict de Vibe.

– Han synes påstanden er for streng og hadde trodd den skulle bli betydelig lavere, sier de Vibe til Dagbladet.

Ikke overrasket

Jensens forsvarer John Christian Elden er på sin side ikke overrasket over den alvorlige påstanden.

– Når de har tatt ut den tiltalen de har gjort, er det ikke noe rart at de vil ha lovens strengeste straff, sier Elden til NTB.

Han mener aktors prosedyre i stor grad bygger på synsing, tolkninger og meninger og lite på håndfaste beviser.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for domfellelse i denne saken overhodet. Dermed står det mellom null år og 21 år, sier Elden.

Mandag skal Cappelens forsvarer holde prosedyre, mens Jensens forsvarere skal prosedere på tirsdag.

Tillitsbrudd

I sin prosedyre fredag la Kleppe vekt på at spesialenheten mener de tiltalte har gjort seg skyldig i et svært grovt tillitsbrudd.

– Det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har gjort, sa hun i retten fredag.

For Jensens del finnes det ingen formildende omstendigheter, framholdt hun.

– Han har hatt en viktig organisatorisk rolle i Cappelens nettverk. Han har i størstedelen av tiden hatt en lederposisjon i seksjon for organisert kriminalitet og en rådgiverposisjon for politiledelsen. Han har hatt tilgang til informasjon som har vært viktig for Cappelens virksomhet, sa Kleppe.

Aktor Katrine Schilling, som sto for gjennomgangen av bevisene mot Jensen, konkluderer ganske enkelt med at Jensens forklaringer ikke er troverdige.

Ifølge henne finnes det bare én plausibel forklaring på den omfattende kontakten mellom Jensen og Cappelen, og det er at de to samarbeidet om hasjsmugling.

Våpen inndratt

Påtalemyndigheten la også ned påstand om inndragning av 2,45 millioner kroner for Jensens del, samt våpen og ammunisjon som omfattes av tiltalen.

For Cappelens del er det påstand om inndragning av astronomiske 825 millioner kroner, herunder verdier i form av blant annet smykker og malerier.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
Gjermund Cappelen før aktoratets prosedyrer i rettssaken mot ham og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gjermund Cappelen før aktoratets prosedyrer i rettssaken mot ham og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Leses nå
 

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.

– Tror dette er kraftig overdrevet

Altamann mener mopedungdommen får ufortjent mye pepper.

Høy Trump-faktor

Se bildene som får frem Hillbilly-følelsen!

fotball

Strålte i Øksfjord

Mygg- og minilagene fra Alta sørget for fotballfest i Vassdalen.

fotball

Tapte for serielederen

Bjørnevatn ble for sterke på Coop-banen.

– Mange gamle minner her ja

Minner om hva som har foregått inni bilene dukker hyppig opp under et veteranbiltreff.