Une Bastholm  i forkant av landsmøtet.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Une Bastholm  i forkant av landsmøtet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Une Bastholm og Rasmus Hansson, som begge er nasjonale talspersoner for Miljøpartiet De Grønne, åpnet fredag partiets landsmøte med en felles tale. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Une Bastholm og Rasmus Hansson, som begge er nasjonale talspersoner for Miljøpartiet De Grønne, åpnet fredag partiets landsmøte med en felles tale. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

De Grønne vil ha Erna og Jonas med på jobbdugnad

Miljøpartiet De Grønne ber Ap og Høyre om hjelp til å skape 10.000 nye arbeidsplasser i året for å erstatte 200.000 oljejobber.

– Vi utfordrer her og nå Erna og Jonas til sammen med oss å skape 10.000 nye, grønne arbeidsplasser hvert eneste år de neste 20 årene. Vi må starte nå, sa De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm i sin landsmøtetale fredag.

– Men er det mulig? Er ikke det fryktelig urealistisk? Er det ikke veldig uansvarlig, spurte Bastholm og besvarte sine egne spørsmål:

– Vi har ikke noe valg: 200.000 oljeavhengige arbeidsplasser må erstattes.

Titusener av jobber

Bastholm viste til at Norge mistet over 40.000 oljejobber allerede i 2015.

– Ikke på grunn av noe ondt grønt komplott mot oljevirksomheten, men fordi oljepolitikken undergraver seg selv. Norge har basert økonomien vår på å eksportere et produkt som verden vil etterspørre stadig mindre av, sa hun.

MDG-toppen la også fram en liste over mulige nye arbeidsplasser i Norge:

• Potensial for titusenvis av arbeidsplasser i matproduksjon og skog.

• 15.000 arbeidsplasser innen skipsfart og fiske.

• 14.000 nye arbeidsplasser innen energieffektivisering av norske bygg.

• 50.000 nye arbeidsplasser i en sirkulærøkonomi, innen resirkulering, gjenvinning, reparasjon, gjenbruk, leasing og utlån.

– Vi tør å banne i oljekatedralen og si: Det må ta slutt, sa Hansson.

Politisk kostnad

MDG-lederne vil endre skattereglene for oljesektoren og samtidig hjelpe andre næringer med kutt i arbeidsgiveravgift for å ansette folk, bedre tilgang til risikokapital, flere fondsordninger og skattefordeler ved å investere i miljøvennlig teknologi.

– Den største utfordringen for Erna og Jonas er at de ikke er villig til å flytte de mekanismene vi i dag har på sokkelen, over til et bredt mangfold av næringsliv på land eller til havs, sier Bastholm til NTB.

– De kommer til å bli med. Alt er et spørsmål om tid, sier Hansson.

– Hvorfor gjør ikke Ap og Høyre dette nå, hvis det er så enkelt?

– Jeg tror de føler seg forpliktet overfor en petroleumsbasert næring, hvor veldig mange aktører har kortsiktige interesser i å ivareta den nåværende situasjonen. Det vil ha en politisk kostnad for Høye og Ap å snu på den flisa.

– Når våkner disse partiene til konsekvensene av det de selv har vedtatt? spør Hansson.

Nei til Frp

De Grønne har et mål om å bryte sperregrensen på 4 prosent i høstens stortingsvalg. Partiet insisterer på sin blokkuavhengighet og vil gjerne samarbeide med hvem som helst – unntatt Frp.

– Vi sier tydelig nei til en regjering med Frp i. Vi sier nei til bare å tenke på oss selv, nei til å ødelegge jorda for dem som kommer etter oss, sa Bastholm.

– Hovedskillet i vår tid går ikke lenger mellom rødt og blått, men mellom grønt og grått.

MDG fikk et stort nasjonalt gjennombrudd da Hansson ble valgt inn på Stortinget i 2013. Etter lokalvalget i 2015 er partiet representert i en rekke kommuner og fylker, og i Oslo styrer MDG sammen med Ap og SV.

De to frontfigurene la i sin tale vekt på hva partiet har fått til på Stortinget. Hansson understreket at MDGs forslag gjerne blir nedstemt, for så å bli plukket opp av andre partier, utvannet og så vedtatt.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.

– Tror dette er kraftig overdrevet

Altamann mener mopedungdommen får ufortjent mye pepper.

Høy Trump-faktor

Se bildene som får frem Hillbilly-følelsen!

fotball

Strålte i Øksfjord

Mygg- og minilagene fra Alta sørget for fotballfest i Vassdalen.

fotball

Tapte for serielederen

Bjørnevatn ble for sterke på Coop-banen.

– Mange gamle minner her ja

Minner om hva som har foregått inni bilene dukker hyppig opp under et veteranbiltreff.