Mazyar Keshvari, innvandringpolitiske talsmann i Frp, understreker at det er politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mazyar Keshvari, innvandringpolitiske talsmann i Frp, understreker at det er politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politiledere vil sende ut færre med ulovlig opphold

Regjeringens mål om å sende 9.000 personer uten lovlig opphold ut av Norge i år er altfor høyt, mener Norsk Politilederlag.

Politilederlaget frykter mange kan miste tilliten til politiet dersom de blir utsatt for kontroller flere ganger for at Norge skal nå målet.

– Det er et politisk satt tall, uten nødvendigvis å ha rot i et behov. Det er ikke lenger grunnlag for å ha et så høyt måltall for uttransporteringer, sier Geir Krogh, leder i Norsk politilederlag til NRK.

I etterkant av den store asyltilstrømningen høsten 2015 ble politiets måltall for utsending i 2016 oppjustert til 9.000. Resultatet ble i overkant av 8.000, som er ny rekord. Men i 2016 ble antallet asylsøkere bare en tidel av ankomsttallene i 2015, og da blir det færre å sende ut.

– Det er i statsbudsjettet for 2017 lagt til grunn at den intensiverte innsatsen på returer av personer uten lovlig opphold videreføres. Det er lagt til grunn at 9.000 uten lovlig opphold skal returneres i 2017, og Stortinget har bevilget 105 millioner ekstra til dette, basert på vårt forslag, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Politiforum i januar.

Uheldig

Styremedlem Jan Erik Haugland i politilederlaget har tatt initiativ til en debatt internt i politiet om de etiske sidene av arbeidet med kontroll og utsending av personer uten lovlig opphold. Han er enig i at returtallene er satt svært høyt for 2017.

– De er satt på bakgrunn av en ekstrem situasjon vi hadde i Norge i 2015, men som vi ikke lenger har, sier han til bladet Politilederen.

– Poenget er at når det er færre å ta av, men målkravet fortsatt er like høyt, så kan mennesker som er uskyldige og ikke kriminelle, bli utsatt for kontroll. Det kan være uheldig, sier Haugland.

Ikke aktuelt – politikerne bestemmer

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, sier at regjeringen ikke vil revurdere måltallet med det første.

– Ikke i inneværende år. Dernest er det viktig å understreke at i en demokratisk rettsstat er det politiet som er underlagt folkevalgte organer, og ikke motsatt. Det er helt avgjørende for å få lave ankomsttall å ha en streng innvandringspolitikk, som innebærer at de som har begått kriminalitet, de som har fått avslag, skal ut av landet, sier han til NRK.

I dialog med departementet

Politidirektoratet sier de er i dialog med departementet om måltallet

– 9.000 utsendelser i 2017 er et høyt og krevende måltall, og vi er i dialog med departementet om det. Vi har også jevnlig dialog med politidistriktene om dette temaet. Vi så allerede i fjor at vi slet med å oppfylle det høye måltallet, men oppnådde likevel det høyeste antall returer fra Norge noensinne, etter en formidabel innsats fra politiets side, ser Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef for Grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet til Politilederen.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

OLJEPOLITIKK

Drifta av Castberg

– Urimelig at ikke driftsorganisasjonen legges til Finnmark.

musikk

Gjermund fikk 25.000

Altas talentfulle musiker Gjermund Johansen er av de fire som får Ishavskrafts kulturstipend for 2017.

Får sjefstilling i Norut

– Nå styrker vi aktiviteten i Finnmark!

– Kan ikke fortsette skyttergravskrigen

– Nå bør vi lande debatten.

Øver på vedlikehold

Fikser Forsvarets «grunnmur» i nord.

– Forsøkte å bryte seg inn

Politiet rykket ut til innbruddsforsøk.

– En suksesshistorie og en merkevare

Fakultetsnedleggelse ved UiT – akademisk selvskading?

rallycross

Kvalifiserte seg for A-finale

Bjørn Terje Heggeli er stadig kjappere ut av startgropa.

Sto klar til å hjelpe – ble ikke varslet om ulykke

– Gruppa skal ha tillit i lokalsamfunnet.