Noen av minene som skal sprenges ligger nær ferjeleiene til Bastø Fosen-ferjene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Noen av minene som skal sprenges ligger nær ferjeleiene til Bastø Fosen-ferjene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Over 50 miner i Oslofjorden skal sprenges de neste ukene

Mandag starter en tre uker lang operasjon for å få fjernet og uskadeliggjort mer enn 50 miner som har ligget på sjøbunnen i Oslofjorden siden andre verdenskrig.

– Mange av disse er britiske bunnminer droppet fra fly under andre verdenskrig, og inneholder relativt store sprengladninger ­– opp mot 500 kilo netto eksplosivinnhold, men muligens også større, sier minedykkeroffiser, orlogskaptein Wiggo Korsvik fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Det er Forsvaret som sammen med NATO skal gjennomføre mineryddingsoperasjonen som har fått navnet Operasjon Østerled 2017. Minene ble første gang registrert av Sjøforsvaret i forbindelse med tilsvarende operasjoner i 2012 og 2014.

De fleste av de over 50 minene som er funnet på sjøbunnen, ligger nord av Bastøy utenfor Horten. Forsvaret opplyser at det kan komme rystelser, høye drønn og vannsøyler fra havet når minene blir sprengt. Minene vil bli flyttet fra der de ligger til grunnere vann for å spare miljøet mest mulig.

– Bastøybukta er planlagt som sprengningssted for de minene som ligger utenfor Horten. I nærheten befinner det seg blant annet et ankringsfelt for store fartøy og som Kystverket ønsker gjenåpnet. I tillegg ligger noen av disse minene veldig nærme fergeleiet til Bastø-Fosen-fergene, sier Korsvik.

Forsvaret vil varsle både politi, Kystverket og andre nødvendige etater i forkant av hver sprengning, samt å sørge for vakthold og sikring i de områdene det skal sprenges. Yrkesdykkere og sportsdykkere bes imidlertid om å være spesielt oppmerksomme på dette varslet.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

OLJEPOLITIKK

Drifta av Castberg

– Urimelig at ikke driftsorganisasjonen legges til Finnmark.

musikk

Gjermund fikk 25.000

Altas talentfulle musiker Gjermund Johansen er av de fire som får Ishavskrafts kulturstipend for 2017.

Får sjefstilling i Norut

– Nå styrker vi aktiviteten i Finnmark!

– Kan ikke fortsette skyttergravskrigen

– Nå bør vi lande debatten.

Øver på vedlikehold

Fikser Forsvarets «grunnmur» i nord.

– Forsøkte å bryte seg inn

Politiet rykket ut til innbruddsforsøk.

– En suksesshistorie og en merkevare

Fakultetsnedleggelse ved UiT – akademisk selvskading?

rallycross

Kvalifiserte seg for A-finale

Bjørn Terje Heggeli er stadig kjappere ut av startgropa.

Sto klar til å hjelpe – ble ikke varslet om ulykke

– Gruppa skal ha tillit i lokalsamfunnet.