Noen av minene som skal sprenges ligger nær ferjeleiene til Bastø Fosen-ferjene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Noen av minene som skal sprenges ligger nær ferjeleiene til Bastø Fosen-ferjene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Over 50 miner i Oslofjorden skal sprenges de neste ukene

Mandag starter en tre uker lang operasjon for å få fjernet og uskadeliggjort mer enn 50 miner som har ligget på sjøbunnen i Oslofjorden siden andre verdenskrig.

– Mange av disse er britiske bunnminer droppet fra fly under andre verdenskrig, og inneholder relativt store sprengladninger ­– opp mot 500 kilo netto eksplosivinnhold, men muligens også større, sier minedykkeroffiser, orlogskaptein Wiggo Korsvik fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Det er Forsvaret som sammen med NATO skal gjennomføre mineryddingsoperasjonen som har fått navnet Operasjon Østerled 2017. Minene ble første gang registrert av Sjøforsvaret i forbindelse med tilsvarende operasjoner i 2012 og 2014.

De fleste av de over 50 minene som er funnet på sjøbunnen, ligger nord av Bastøy utenfor Horten. Forsvaret opplyser at det kan komme rystelser, høye drønn og vannsøyler fra havet når minene blir sprengt. Minene vil bli flyttet fra der de ligger til grunnere vann for å spare miljøet mest mulig.

– Bastøybukta er planlagt som sprengningssted for de minene som ligger utenfor Horten. I nærheten befinner det seg blant annet et ankringsfelt for store fartøy og som Kystverket ønsker gjenåpnet. I tillegg ligger noen av disse minene veldig nærme fergeleiet til Bastø-Fosen-fergene, sier Korsvik.

Forsvaret vil varsle både politi, Kystverket og andre nødvendige etater i forkant av hver sprengning, samt å sørge for vakthold og sikring i de områdene det skal sprenges. Yrkesdykkere og sportsdykkere bes imidlertid om å være spesielt oppmerksomme på dette varslet.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

NRK tar pause fra reinflytting

Ansatte trenger hvile.

Fant savnet person

– Dårlig sikt på fjellet.

Hva med gratis sykkelservice?

På veien dit du skal.

fotball

Videre med begge lag

Alta IFs 16-åringer er klare for andre runde i cupen.

– Vi trør til

Sykle til skole og jobb er transport og trim i samme slengen.

fotball

Knepent hjemmetap

Tok ledelsen, men klarte heller ikke denne gangen å holde tett bakover.

Kan skilte med stort etterslep

Samiske veiskilt må godkjennes før de kan skrus opp. Derfor mangler det tusenvis.

Vedtok samisk navn

Christel tok til talerstolen under landsmøte.

– Verdens beste vær og føre

Langfjordrennet 2017 går i minneboka som et av historiens aller beste.