Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og leder Martin Kolberg (i midten) vil ha svar på hvorfor det har tatt så lang tid for politiet og Forsvaret å sørge for tilfredsstillende sikring av viktige bygg og anlegg. En rapport fra Riksrevisjonen karakteriserer situasjonen som

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og leder Martin Kolberg (i midten) vil ha svar på hvorfor det har tatt så lang tid for politiet og Forsvaret å sørge for tilfredsstillende sikring av viktige bygg og anlegg. En rapport fra Riksrevisjonen karakteriserer situasjonen som "svært alvorlig". F.v.: Komiteesekretær Thomas Dam, komiteleder Martin Kolberg, Ingunn Yssen, Jette Christensen og Gunnvor Eldegard (med ryggen til) mandag formidddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kolberg: Veldig alvorlig at Politidirektoratet feilinformerte

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg ser svært alvorlig på at Politidirektoratet feilinformerte departementet om oppfølgingen av instruksen om terrorsikring.

Sterke motsetninger og anspent stemning preget den første av den to dager lange høringen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om terrorsikring mandag.

Bakgrunnen for høringen er denne: Den 1. januar 2011 kom en ny instruks om bedre terrorsikring. Fire år senere, i 2015, var det fortsatt "svært alvorlige" mangler i politiets og Forsvarets evne til å sikre bygninger og infrastruktur i en trusselsituasjon, ifølge Riksrevisjonen.

Høringen ble innledet med toppsjefene i Forsvaret, Heimevernet, politiet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og til sist tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Tirsdag er det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), Anundsens etterfølger Per-Willy Amundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) som skal forklare seg.

Det kontrollkomiteen vil ha svar på, er hvorfor dette arbeidet har tatt så lang tid.

– Veldig alvorlig

Anundsen påpekte i høringen at departementet i hans tid som statsråd ikke var klar over at instruksen ikke var fulgt godt nok opp før Riksrevisjonen påpekte alvorlige mangler i sin rapport. Det var også grunnen til at dette ikke ble grepet fatt i tidligere. At Politidirektoratet ga feil informasjon til departementet, viser svakheter og risikofaktorer, innrømmet den tidligere statsråden.

At departementet ble feilinformert om den reelle situasjonen, er komitéleder Martin Kolberg svært kritisk til.

– Det framkommer veldig tydelig av det Anundsen har sagt, at de ble feilinformert fra Politidirektoratet. Det er veldig alvorlig på et så alvorlig og følsomt område, konstaterte Martin Kolberg da han rundet av første høringsdag.

Den tidligere Frp-statsråden hadde da bekreftet at han mener Riksrevisjonens fremstilling er korrekt, og at oppfølgingen av instruksen om bedre terrorsikring var hans konstitusjonelle ansvar da han satt som statsråd.

– Jeg håper vi kan ta lærdom av at selv om det gjennomføres mye og det gjøres et stort stykke arbeid, så er det alltid en risiko for at noe glipper, sa Anundsen.

Rykende uenige

Anundsen mener ellers at den generelle beredskapen aldri har vært bedre enn den er nå. Tidligere på dagen var både forsvarssjefen og politidirektøren rykende uenige i Riksrevisjonens påstand om manglende evne til terrorsikring.

– Jeg deler ikke Riksrevisjonens vurdering av at Forsvaret ikke er i stand til å sørge for skikkelig objektsikring. Vi har kunnskap, kompetanse og materiell til å beskytte ethvert objekt, slo forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fast.

– Politiet har aldri samarbeidet mer eller bedre med Forsvaret. Riksrevisjonen har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til dette arbeidet i sine konklusjoner, påpekte politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Når det gjelder sikringsverdige objekter, har vi prioritert de viktigste byggene, og de er nå innenfor en gullstandard, slo han fast i høringen.

Bruun-Hanssen erkjenner imidlertid at arbeidet med terrorsikring har tatt tid, og at arbeidet har vært betydelig mer omfattende enn noen så for seg da forskriften kom i 2011. Det la også direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) Kjetil Nilsen vekt på i sitt vitnesbyrd til komiteen.

(©NTB)

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
null
- Vi samarbeider godt med Forsvaret, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård (i midten) under Kontroll- og konstitusjonskomiteen høring om terrorsikring.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

- Vi samarbeider godt med Forsvaret, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård (i midten) under Kontroll- og konstitusjonskomiteen høring om terrorsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Leses nå
 

direkte

Se Alta IF 2 mot Skjervøy her

Direkte fra Finnmarkshallen kl 15.50

Se Bossekop møte Grei

Direkte fra COOP-banen kl 13.50.

Dette lovte Siv Jensen før valget

Ga garanti om sykehusutredning.

Ber om reduksjon av ørn

Marit Arnstad (Sp) legger press på klima- og miljøministeren.

– Mange ganger må man felle noen tårer

Ornitologer jubler, mens reineierne fortviler over det de mener er en ørnebestand ute av kontroll.

- Vi må se ungene våre!

- Tror vi at det å delta på flest aktiviteter er det som gjør barna lykkelige, spør fembarnspappa.

– Med stor sannsynlighet er navnet fra en Nils Baardsen

Kristian Johnsen tar for seg «Nils Børsavika» på Joahkonjárga.

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.