Etter å blitt klar over hvilke meldinger som har nådd unge jenter i 13-15 årsalderen i Alta i hans navn, har det vært så som så med nattesøvn for Torgeir Dahle.

– Det er en forferdelig situasjon å havne i. Når en møter arbeidskamerater eller andre i det sosiale nettverket er det første en tenker; kan de ha hørt noe som gjør at de nå sitter med et spørsmål om de har en aktiv pedofil foran seg, en som sender sex-meldinger til unge jenger i Alta? I jobben er jeg avhengig av høy integritet, i tillegg er kona lærer for ungdom i aldersgruppen som har mottatt meldingene, forteller en svært fortvilet Torgeir Dahle (60).

Har anmeldt

Gjennom familiemedlemmer fikk han nyss om at det på Snapchat har vært lagt ut ulike meldinger om tilbud om samleie for penger, helt opp i 200.000 kroner for en time. Profilen som har vært brukt er lik hans navn; torgeirdahle, skrevet i ett ord. De som har mottatt meldingene har svart og bedt om nærmere angivelse på hvem som kommer med tilbudet, og har da blitt henvist til å gå på Facebook og lete opp Torgeir Dahle.

Enkelte av meldingene tyder på at noen av de som har mottatt tilbudene har mistanke om at personen bak tilbudene ikke er Torgeir Dahle fra Tverrelvdalen. I ett av tilfellene har også avsenderen av sex-meldingene bekreftet at han ikke er den Torgeir Dahle jentene har funnet på Facebook.

– Selv om vedkommende er blitt gjennomskuet er det ekstremt ubehagelig. En behøver ikke ha særlig fantasi for å skjønne at det lett kan oppstå rykter, og at det kan være flere der ute i det åpne rom som går og lurer på om familiefaren og prosjektlederen for utbyggingen Alta Vest herjer på nettet som en aktiv pedofil. I tillegg til at jeg selv føler meg som et offer, er jeg fortvilt på vegne av jentene som er blitt plaget med slike meldinger, påpeker tverrelvdalingen.

Han har anmeldt forholdet og blitt rådet av politiet til å gå ut med sin histore i media for å stoppe og forebygge rykter.

Blir tatt

Trøsten han har fått hos politiet etter å ha snakket både med etterforsker og politiets IT- ekspert i Finnmark, er at den som har stjålet ID-en hans vil bli tatt. Men det kan ta tid. Problemet for politiet er å få tilgang til kontoene på Snapchat som kan avsløre hvem som har misbrukt navnet til 60-åringen. Derfor håper Dahle at vedkommende selv vil melde seg for politiet.

– Når rådet fra politiet var å gå ut med historien i media var det en enkel avgjørelse for meg. Jeg har informert min arbeidsgiver, helt til topps i Vegvesenet om hva som har skjedd – og fortalt alle i min omgangskrets at noen som utgir seg for å være meg sender ekle tekstmeldinger til småjenter. Det tror jeg er eneste måte å forhindre at marerittet vedvarer.

– Kan sex-meldingene lagt ut i ditt navn være et ledd i å skade deg som person?

– Svært vanskelig å si. I og med at meldingene også er sendt til jenter med familietilknytning, og andre som naturlig skulle kjenne meg, er det et spørsmål jeg har stilt meg selv.

– Hvor lenge har dette pågått?

– Ut fra de meldingene jeg har sett, og den informasjonen jeg har hentet inn, kan det hele ha startet tidlig høsten 2015.

Har snakket

Han har – etter at dette ble avdekket – fått kontakt med et par av jentene, og har fått se noen av meldingene som er tatt vare på.

– De to jentene har ikke trodd det var meg, men skjønt at det var en som hadde tatt min ID. Samtidig har meldingene blitt spredd via Instagram og en av trådene hadde over 200 følgere. Både realitetene og språket i meldingene jeg har sett har rystet meg langt inn i sjela, forteller Dahle.

Han er til vanlig ingen racer verken på Snapchat, Instagram eller Facebook. Sistnevnte bruker han aktivt i jobbsammenheng til å informere om forhold rundt veiprosjektet han leder, og han sender og mottar også noen snap-meldinger av og til.

– Jeg har vært skeptisk til å være på sosiale medier, og med misbruket av min ID er skepsisen kraftig forsterket. Nå har jeg fått vite hvor såre enkelt det er å ta en annens ID og misbruke den. Det er en risiko, og jeg kan skrive under på at det er veldig ubehagelig dersom en skulle bli rammet, sier Dahle.

Politiet har mottatt anmeldelsen

– Jeg kan bekrefte at saken er anmeldt og at etterforskningen er igangsatt med både ordinær etterforsker samt at politidistriktets IT-ekspert bistår. Ut over at etterforskningen er i en svært tidlig fase, kan jeg ikke si så mye mer, sier etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen ved Alta lensmannskontor.

Han forteller at politiet i Alta med jevne mellomrom har saker som dreier seg om nett-kriminalitet, og at at det også forekommer saker med ID-tyveri. På generelt grunnlag sier han at det ikke alltid er snakk om ID-tyveri ifølge lovens bokstav om noen bruker et profilnavn som ikke er sitt eget.

– Det er eksempelvis mulig å kalle seg for Kong Harald på nettet uten at det automatisk blir et ID-tyveri. I denne aktuelle saken vil det være viktig å se om innholdet i selve meldingene er straffbare. Det er noe av den pågående etterforskningen, påpeker Mikalsen.