Nils Mikkelsen Sara drømmer om å selge flokken i Norge og flytte til Canada for å overta 4.000 rein.

– Man lever bare en gang. Kommer jeg gjennom nåløyet til Loyd Norman Binder, som skal selge flokken sin i Canada, så vurderer jeg å ta hele familien med meg og flytte over dammen, sier reineier Nils M. Sara fra Maze.

Slekt i Kautokeino

Årsaken til denne litt ville ideen ble sådd da Lloyd Norman Binder averterte på Facebook at han skulle avvikle driften i Inuvik i Canada. Ettersom ingen av hans slektninger i Canada ønsker å overta den svære reinflokken, må den eldre reineieren tenke nytt. Løsningen er å se til Norge.

–  På 1930-tallet reiste en av Binders forfedre fra Kautokeino til Canada for å drive med rein. Lloyd har sagt at han i utgangspunktet ønsker at noen av hans slektninger i Kautokeino skal overta, men han er heller ikke uvillig til å la meg få sjansen, hevder Sara.

Til Canada i januar?

38-åringen har kommunisert med Binder på Facebook, og har faktisk kommet så langt i sine anstrengelser at han står på nippet til å bestille flybillett.

– Går det som planlagt reiser jeg til Canada i januar og blir en måneds tid. Da får vi sjansen å bli kjent og Lloyd får muligheten til å intervjue meg grundigere. Samtidig får jeg vite mer om hva dette innebærer, sier den sporty reineieren.

Han vil gjerne overbevise Binder om at han er rett mann. Det blir nødvendigvis ikke plankekjøring.

– Så vidt meg bekjent er det åtte stykker som har meldt sin interesse, men hvorvidt disse er villige til å kjøpe reinen eller bare jobbe som drenger er litt uvisst. Det er tross alt en ganske stor beslutning å skulle brenne alle broer og flytte helt til Canada, konstaterer Sara.

SER PÅ NYE JAKTMARKER: Nils Mikkelsen Sara ser svart på fremtidas reindrift i Finnmark. – Beitene er drastisk ødelagte, sier han.

Sara har jobbet aktivt med rein i 25 år og har vært leder for distrikt 19, Sørøya i 13 år. Et distrikt med 4.200 rein fordelt på 10 siidaandeler.

– Lloyd har sagt til meg at det er potensial for å bygge opp flokken til 10.000 dyr, røper reineieren.

– Det er andre dimensjoner enn slik du driver i dag. Hvis du får sjansen til å overta, tror du det vil by på store utfordringer?

– Nei, reinen er mye mer tam der og de har omtrent samme flyttemønster som jeg er vant med. De flytter også til en øy på sommeren, sier Nils.

Han tror også han vil dra nytte av sine kunnskaper fra næringa i Finnmark.

– Vi har et mye mer komplekst bilde her i Finnmark, med mange flokker og mer kamp om beitene. Det som er utfordringen i Canada, er at det er mer rovdyr. Alle slags rovdyr, inkludert ulv og bjørn, sier han.

Alt av beiter inntakt

Det som lokker ekstremt mye er det frodige beitelandskapet.

– Alt av beiteland er inntakt i Canada, kontra her i Finnmark, sier Sara, som de siste to årene har droppet å føre reinen via de tradisjonelle flytterutene over fjellet, og heller valgt trailer.

– Jeg orker ikke å føre reinen gjennom områder hvor de knapt er mat og hvor store flokker har stått og stampet i gjerdene de siste 20-30 årene. Slik jeg ser det, er beitene i Finnmark drastisk ødelagte, sier 38-åringen, som mener staten er altfor sent ute med å redusere reintallet.

– De burde gjort det for tjue år siden.

På gamlemåten

Sara har fem barn, tre døtre og to sønner på henholdsvis fem og syv år. Sara klarer ikke å se for seg en fremtid for guttene som reineiere i Finnmark.

– Nei dessverre og derfor er det at flokken til Lloyd Norman Binder i Canada er fristende.

– Hadde det ikke vært for guttene, ville jeg nok ikke luktet på ideen, men man ønsker jo at de skal få sjansen å drive med rein på den gode, gamle måten. Og det vil de få muligheten til i Canada, mener Sara.

Ifølge reineieren fra Maze driver Binder med småskala kjøttproduksjon, og han slakter på den gamle måten ved å ta ut rein direkte fra flokken som han slakter selv.

– Får jeg tilslaget, reiser jeg ned med mål om å tjene penger. Da ser jeg for meg å bygge et lite slakteri, sier Sara.

Kona ikke uvillig

Inuvik, hvor Lloyd driver, er en bygd med 3.400 innbyggere og ligger på 68. breddegrad helt nord i Canada mot grensen til Alaska.

– Det er ganske likt klima som det vi har i Finnmark, sier Sara, som forteller at kona, den tidligere NRK Sàpmi-journalisten Oddbjørg Hætta Sara, faktisk ikke er uvillig til å leve ut ideen.

– Hun har vært i Alaska flere ganger som journalist og vet mer enn meg om hvordan forholdene er der.

– Uansett hvordan det går med intervjuet, så vil turen til Canada, om jeg reiser, bli som en drøm for meg, sier han.

Til Altaposten sier Lloyd Norman Binder at meningen er å få til en gradvis overføring.

– Vi ser etter en som kan ta styringen over flokken som dreng i noen år og få delvis eierskap. Eierskapet kan økes over tid, og til slutt lede til full overtakelse av flokken, sier Binder.