Etter 28 år med vakker sang, ser ikke Alta kammerkor det likt å drifte lenger. De gir seg, men har et håp om å kunne starte opp igjen. Men da trenger de flere medlemmer.

– Det største problemet er å få folk med og synge. Jeg skulle ønske vi kunne fått flere menn med. Men jeg vet at flere kor rundt omkring strever med akkurat det, sier John Ivar Sandvik, som har vært den siste lederen av koret.

Rundt år 2000 hadde de det mest aktive året med 63 øvelser og 41 opptredener, konserter, konkurranser og begravelser, det ble som en livsstil for korsangerne. Alta kammerkor har oppnådd å bli både nummer 2, 3 og 4 i NM og andre store konkurranser.

– Slutta da jeg var 75

– Før var det sånn at ethvert sted med respekt for seg sjøl hadde et mannskor, sier Dankert Røst, på telefon fra Gran Canaria.

Røst var med og stifte kammerkoret på kvinnedagen i 1990. Og selv om han sluttet for noen år siden, synes han det er veldig trist at koret er lagt ned.

– Vi startet opp den gangen med en veldig dedikert Einar Dølør som musikalsk leder, forteller Røst.

Senere var det Marit Karlsen som var dirigent, og så har det vært Knut Thomassen.

– Jeg er jo blitt kjempegammel nå. Jeg slutta for 6-7 år siden, da jeg var 75. Men jeg har nynnet med de og koret er en del av meg. Kammerkoret har vært en sanggruppe som har sunget mye for kosens skyld, og fortsatt er det gode bånd mellom meg og koret, forteller Røst.

– Hvordan føles det nå?

– Det er ingenting jeg skulle ønske mer enn at koret skal være oppe og gå. Men det er fortsatt håp i hengende snøre, som de sier på kysten. Jeg skulle ingenting mer ønske enn at kammerkoret kom igang igjen, sier Dankert Røst.

Sin gode klang

Kammerkoret har vært kjent for sin gode klang og et kor som prøvde å satse litt mer, konkurrere og vises litt ut over Alta. I sin beste periode var de rundt 20 medlemmer, men flere har falt fra de siste årene. Da han flyttet til lærerjobb på Rolvsøya for et år, uteble han også fra øvelsene.

– Jeg hadde tenkt å øve her ute, og fortsatt være med. Slik gikk det ikke. Men det er synd vi må legge ned, for det er en veldig fin hobby, sier han.

Sandvik har vært medlem av koret siden 1998.

– Vi har prøvd å være prosjektkor, men det har ikke gått så bra. Vi skulle ha julekonsert som både Petter Carlsen og Puskas skulle være med på, men folk var opptatt og ikke så motivert. Vi måtte avlyse konserten, forteller Sandvik.

Da de la ned korøvelsene i høst var de bare 10-11 stykker.

Flotte turer

Alta kammerkor ble opprettet i 1990, som et utspring fra Alta mannskor. De var noen ekstra ivrige korsangere som hadde lyst å satse litt ekstra.

Det har vært mange fine sangopplevelser, deltakelse i NM og reise til Sør-Afrika (2006) og Irland, for å nevne noen av turene.

– Vår beste prestasjon er en 2. plass i NM i kor i Bergen, forteller han.

De siste årene har de ikke vært noe særlig ute, og ikke hatt så mange konserter. Det har blitt som en kompisgjeng som har møttes og øvd ilag, og turene – sesongavslutningen – har gått til Rolvsøya.

– Men man må ikke tro at Alta kammerkor er et prestisjekor. Vi er en gjeng mannfolk som er gode venner og har mye artig og som veldig gjerne vil ha flere medlemmer, sier han.

– Nå tar vi en god pause. Så får vi se om vi får flere medlemmer til høsten. Kanskje vi kan starte på ny frisk med flere nye sangere, håper John Ivar Sandvik så inderlig.