I helgen arrangeres nyvinningen Arctic Song Lab i Alta. Prosjektet er en musikkonferanse og låtskrivercamp som samler ulike samiske artister i ulike sjangere. Prosjektets mål er å samle samisk, norsk og internasjonal musikkbransje. Håpet er å bli en nettverksarena for musikere i nord og et sted hvor man kan møte fremtidige samarbeidspartnere fra inn- og utland.

– Spennende

Jørn Dalchow som er koordinator og kurator for Arctic Song Lab i Alta, er en norsk plate- og musikkforlagsdirektør som har arbeidet i norsk musikkbransje siden 1986. I 2000 stiftet han plateselskapet daWorks Records som han driver i dag.

– Jeg har en gang i året en lignende songcamp i Sverige for profesjonelle låtskrivere fra Norge, og jeg sa ja til å være med på Arctic Song Lab fordi det virket veldig spennende å få jobbe med samiske artister. Fredag dannet vi fem ulike team som består av musikere, produsenter og artister som hver for seg må lage hver sin låt. Det funket veldig bra fredag og i dag bryter vi opp gruppene i nye konstellasjoner, sier Dalchow som til daglig jobber med artister som D`sound, Rolffa og Finn Kalvik med mer.

Bygger nettverk

Han synes  låtskrivercampen med samisk musikk som base, er et veldig spennende konsept.

– Målet er ikke at det skal skapes samisk musikk, men ettersom artistene har samisk bakgrunn så blir noen av elementene i låtene, kanskje naturlig nok, å inneha noen samiske elementer. Hovedmålet med det hele er at de skal lage låter uansett sjanger uten føringer, samt bygge opp et nettverk. Kanskje vil noen av de som jobber sammen få en fin kjemi, og det kan resultere i at de vil jobbe sammen i framtiden med å skrive og skape musikk som kan bli til noe større. Målet i seg selv er også å lage en god låt som flere vil lytte på, smiler Dalchow som synes nivået er veldig høyt.

– Alle artistene som deltar er veldig gode, men som i alle andre bransjer må man trene for å bli god. Det være seg å skrive sammen, samt å samarbeide. Og, når man øver og øver, blir man jo bedre og bedre.