Tradisjonen tro blir UKM, «Ung kultur møtes», tidlig på nyåret arrangert i nesten alle landets kommuner. Fredag ettermiddag var det Altas tur, og som vanlig fant den lokale mønstringa sted i Kultursalen.

Lekent og uhøytidelig

Det snakkes mye om «generasjon prestasjon» om dagen. I så måte var UKM i Alta befriende lekent og uhøytidelig. Eller, sagt på en annen måte: flere av aktørene hadde definitivt ikke som hovedmål å kvalifisere seg til fylkesfestivalen, men å underholde publikum, ha det artig på scenen eller prøve seg som sceneartist for aller første gang.

Det rutinerte elektronika-bandet Stuck In North åpnet showet med sin supercatchy låt «1902». Gutta kom helt til landsfestivalen i fjor, og også i år sendte den lokale juryen dem videre til fylkesfestivalen.

TEKNISK SOLID OG SVÆRT EMOSJONELT: Tale Igeland Eilertsen fremførte en egen, enormt uttrykkssterke dans til låta «Liability» av singer/songwriteren Lorde. Foto: Bernhard Hienerwadel

Det som Stuck in North ikke visste, var at kveldens tre konferansierer i showets aller siste innslag skulle parodiere dem. Kun ytterst få i arrangørstaben visste om stuntet, blant annet et lite filmcrew som filmet bandmedlemmene i Stuck in North back stage mens de så sceneinnslaget på storskjerm.

– Det skulle bli en overraskelse, så da vi meldte oss på, måtte vi dekke over vår egentlige hensikt, sier Agnete Brown Lillevik (16), vokalist i parodi-bandet «Stuck in Apanes», til Altaposten.

–  Men så ble produsentene forvirra, og vi måtte få dem med på den hemmelige planen vår. Hovedsaken var å holde stuntet hemmelig for gutta i Stuck in North. Under lydprøven, for eksempel, sørget vi for at noen holdt dem opptatt på annet hold, så dem ikke kunne se og høre oss på scenen, forteller Agnete med masse glimt i øyet.

STORT TALENT: Tara Sylvie Markussen (17) sang sin egen låt «Stillhet», med joik helt på slutten. Foto: Bernhard Hienerwadel

Agnete parodierte Stuck in Norths frontmann Markus Sørnes aldeles nydelig, med utsøkt sans for små detaljer. Publikum kvitterte med latterhyl, vill jubel og begeistret applaus. Det hører med til historien at Stuck in Apanes covret Stuck in Norths hitlåt «Medicine» på en høyst respektabel måte – og helt uten playback.

Bunnsolid av Eilertsen

Blant de seriøse innslagene kommer vi ikke utenom å nevne Tale Igeland Eilertsens selvlagede, moderne dans til den unge, newzealandske singer/songwriteren Lordes fantastiske låt «Liability». Her gikk låta og dansen opp i en høyere og utrolig sterk enhet. Altaposten var til stede da juryen ga samtlige deltakere en konkret tilbakemelding, og de voksne kvinnene i juryen var tydelig emosjonelt grepet da de snakket til Tale.

STÅLKONTROLL: Tony Jørstad begynner å bli en rutinert rapper. Med scenetekke og god engelsk uttale fremførte han sin egen «Ta2». Foto: Bernhard Hienerwadel
ORGINALEN: Markus Sørnes og Stuck in north imponerte. Foto: Bernhard Hienerwadel