Under søndagsgudstjenesten i Nordlyskatedralen vil biskop Olav Øygard være tilstede for å gjennomføre en høytidelig seremoni. Organist Knut Nesse Stavseth (25) har erstattet pensjonist Kirsti Oudenstad Berg og vil være den første som vigsles til kantor i Alta.

Har blitt vanligere

– Det har blitt stadig vanligere at eksempelvis organister, kateketer og andre roller får økt sin status med en slik vigsling. Det er også en måte å signalisere at en gudstjeneste ikke bare handler om en prest, men en kollektiv jobb fra flere, sier sokneprest Øyvind Oksavik til Altaposten,

Stavseth  har sin fireårige organist-utdannelse fra NLA-Høgskolen i Oslo. I tillegg har han praktisk-pedagogisk utdanning fra Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Jeg har bekjentskaper i Alta som oppfordret meg til å søke. Så langt trives jeg veldig bra, men skjønner at vinteren er lang og at det kan være kaldt, smiler han.

HAR BLITT VANLIGERE: Øyvind Oksavik forteller at det har blitt stadig vanligere med vigsling, som øker statusen og signaliserer at en gudstjeneste er «lagarbeid». I helga blir Knut Nesse Stavseth vigslet som kantor. Foto: Karl E. Steffensen

Fra Trøndelag

Sin interesse for orgelmusikk kom i tidlig alder fordi han vokste opp i en familie som ofte var i kirka og selv opplevde han at det var ekstra fint å høre på orgelet. Som 6. klassing begynte han å spille piano og har hatt orgelundervisning fra han var 15 år gammel.  Så ble det musikklinja ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal, med orgel som hovedinstrument.

Parallelt med dette har Stavseth vært organist-vikar i ulike kirker, blant annet hjemme på Frosta i Nord-Trøndelag.

Med i koret

Etter at Stavseth kom til Alta har han blitt med i Alta motettkor og bidro blant annet som akkompagnatør under korets julekonsert. For øvrig har han dette halvåret fått anledning til å teste de svært ulike orglene i hele kommunen. I omfangsrike Nordlyskatedralen spiller han på et relativt nytt orgel.

– Det er veldig spesielt å spille på orgelet det i kirkerommet. Det gir en spesiell følelse, at det betyr noe det man gjør, tenker han.

– Som forventet vil instrumentet i de mindre kirkene være av ulik kvalitet, tilføyer Stavseth.

Under gudstjenesten i helga skal tre barn døpes, i tillegg til en flott seremoni og vigsling.

– Etterpå blir det hyggelig kirkekaffe, lover Oksavik.