Søker symboler på sorg til unik utstilling

Nå kan du bli en del av Alta museums nye konseptutstilling.

GIR SORGEN EN STEMME: Maria Øyen, Anita Tapio, Lena Karlstrøm og Kristin Nicolaysen viser noen av gjenstandene som de har fått til den kommende utstillingen Broken Relationships. – Vi vil gi sorgen en stemme og vi håper så mange som mulig vil bidra. Foto: Reiulf Grønnevik

kultur

Broken Relationships heter en ny utstilling som skal vises på Alta museum på nyåret. Nå ber museet om ditt bidrag til utstilling som skal ta for seg brutte relasjoner som er et originalt museumskonsept som handler om å vise og dele personlige gjenstander etter eksempelvis kjærlighets-, samlivs- og ekteskapsforhold eller tap av vennskap, identitet eller det å miste familiemedlemmer og venner ved død eller migrasjon. 

– Unik med lokalt snitt

Pr i dag har museet fått inn ti gjenstander som er symboler på en sorg eller sorgprosess. 

-Vi håper, før utstillingen starter i mars måned, at flere altaværinger vil være med å bidra med sine gjenstander slik at utstillingen blir veldig lokal i sin form, Dette blir en veldig unik og annerledes utstillingen og vi ønsker derfor å involvere lokalbefolkningen, sier seksjonsleder for samtid og historisk tid på Alta Museum, Maria Øien.

Blir anonymisert

Konservator Lena Karlstrøm påpeker at alle bidrag vil anonymiseres.

– På vår nettside finnes adresse og et skjema som skal fylles ut og alle som bidrar vil forbli anonyme. Man kan også skrive en kort liten historie hvorfor gjenstanden er et symbol på sin personlig sorg. Selv om det hele handler om sorg vil dette bli en feel good-utstilling og kanskje hjelper man andre gjennom sin sorgprosess, for sorg er noe alle har opplevd, sier Karlstrøm.

– Særdeles populær

Museumskonseptet Broken Relationships er en vandreutstilling som har blitt vist i over 50 land og den har vært særdeles populær. 

– Alta museum er faktisk først ut i Norge med dette konseptet, så dette blir en historisk utstilling i Alta. Hvis du har en gjenstand fra eksempelvis en kjærlighetssorg eller en gjenstand som minner deg om en person du har mistet eller stått deg nær, så håper vi du vil dele den med publikum. Utstillingen er skapt for et offentlig rom som skal gi menneskers sorg en stemme og vi håper på et stort lokalt engasjement, håper Øien.

Sørgelig lite i det offentlige rom

Siste frist for innsending er satt til 12. januar.

– I dag, på sosiale medier deler vi så og si bare gleder med de berømmelige "likes-ene", mens sorgen er oftest noe vi ikke snakker eller deles i det offentlige rom, og det er dette vi gjerne vil vise fram, påpeker museumslektor, Kristin Nicolaysen.

Hun håper mange bruker litt av romjulen til å tenke over om de vil dele med seg en historie og et symbol på en sorg. 

– Det kan være alt mulig, alt fra en kaffekopp, et smykke eller annet som har betydd noe i sin egen sorgprosess, minner hun om.