Forrige måned var rundt 30 unge musikere fra hovedsakelig Tyskland og Nord-Europa samlet til en ukes samling i Den tysk-skandinaviske ungdomsfilharmonien i Berlin. Orkesteruka ble avsluttet med en storslagen konsert i én av byens store kirker som var fullsatt. Blant kun to musikere fra Norge var Ida Holm Olaussen fra Alta.

Faglig og sosialt

– Det var gøy å møte musikkstudenter fra andre europeiske land. Uka med prøver gikk veldig fint, og det samme gjorde den avsluttende konserten hvor vi blant annet spilte Ravels «Pavane for en død prinsesse» og Prokofjevs 1. symfoni, sier Ida.

Med waldhorn som instrument studerer 22-åringen utøvende klassisk musikk på Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Høyt kunstnerisk nivå

– Den tysk-skandinaviske ungdomsfilharmonien er et prosjektbasert, internasjonalt orkester som har holdt samlinger og konserter i Berlin siden 1982. Medlemmene er unge heltidsmusikere og musikkstudenter med ambisjoner om å bli profesjonelle, sier filharmoniens medarbeider Bjarne Gedrath.

– I tillegg til filharmoniens grunnlegger og dirigent, Andreas Peer Kähler, er det et team med velkvalifiserte instruktører som er engasjert i forbindelse med de ukelange øvingssamlingene, sier Gedrath som fra 2011 til 2012 har bodd og jobbet i Alta og spilt trombone i Alta Musikkorps.

Fjellenes klang i Berlinfilharmonien

Neste samling er allerede rundt årsskiftet, og tema er fjellenes klang.

– Dette burde definitivt være midt i blinken for spesielt norske musikere, sier Gedrath.

– Høydepunktet blir konserten 5. januar der blant annet Richard Strauß sin kjente alpesymfoni står på programmet. Rosinen i pølsa er at denne konserten finner sted i Berlin-filharmoniens egen storstue som er et av Berlins mest spektakulære kulturbygg. Jeg kan love deltakerne og publikum at det på mange måter kommer til å bli storslått og oppfordrer musikkstudenter fra Norge til å melde seg på. Det vil garantert gi dem inspirasjon, ferdigheter og uforglemmelige opplevelser, sier Bjarne Gedrath.

Anbefaler opplegget

Ida Holm Olaussen er enda ikke sikker på om hun skal delta på orkesteruka i romjula.

–  Jeg må se det an. Det er mye som skjer på musikkfronten, hele tiden. Men uka i august ga absolutt mersmak. Jeg anbefaler Den tysk-skandinavisk ungdomsfilharmonien til ambisiøse unge musikere som kanskje ikke har begynt å studere musikk enda. Det vil nok være en spesiell opplevelse ettersom vi ikke har så mange muligheter til å spille i orkester i Nord-Norge. Orkester er jo noe av det største – man glemmer aldri første gangen man har spilt i orkester, sier Ida Holm Olaussen fra Alta.