Søndag åpnes en ny utstilling i Maze som skal vise nye og gamle sider ved den sagnomsuste Alta-aksjonen for snart 40 år siden. Den politiske striden om utbyggingen av vannkraftverk i Altaelva, skapte nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Masse materiale

Utstillingen er produsert på bakgrunn av historiske dokumenter, arkivmateriale, gjenstander og kunstverk.

– 50 prosent av historiske dokumenter og gjenstander har vi fått låne av Alta museum som har den største samlingen knyttet til aksjonen, som i sin tid ble videns kjent over hele Norge, sier Johan Aslak Hætta som er museumsleder ved RiddoDuottarMuseat i Kautokeino.

Utstillingen som har fått tittelen «La elva leve» har fokusert blant annet på de menneskelige faktorene og andre konsekvenser ved Alta-Kautokeino saken/demmingen av Alta-Kautokeino vassdraget i Sautso i Alta. Hætta forteller at de også skal fremvise masse ny dokumentasjon.

– Denne historiske hendelsen formidles ved dokumenter, bilder, film, datidens medieoppslag, gjenstander, kunst og intervjuer. Vi har i over åtte måneder gjort en rekke nye intervjuer med lokalbefolkningen i Maze, en rekke politikere, aksjonister og andre som deltok. Disse intervjuene kan man både høre på og se på via fire store skjermer. Under aksjonen ble det også etablert en samisk kunstnergruppe i Maze. Kunstnerne var blant andre Aage Gaup, Josef Halse, Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen og avdøde Trygve Lund-Guttormsen. Et utvalg verk fra kunstnergruppen og også annen innlånt kunst presenteres i utstillingen, sier Aslak Hætta.

– For alle

Det foregikk flere rykter om hva som hadde skjedd om den planlagte demningen hadde blitt bygget i Mazi. Et av ryktene er at vannstanden kunne blitt så høy at spiret på kirken hadde blitt dekket med vann. Dette var kontroversielt blant annet fordi området ble brukt som beiteområde for reindriftsamers dyr.

– Vi har bevisst lagt utstillingen på Oves Varesenter kafé som ligger rett ved siden av kirken slik at publikum underveis kan gløtte bort på kirkespiret som mange påstår ville blitt dekket med vann, sier Aslak Hætta.

– Hva er formålet med utstillingen?

– Ett av målene er å lære opp den yngre generasjonen som ikke vet noe, eller veldig lite om det som skjedde. I dag står det en stor demning i Alta og dagens unge vet faktisk ikke hvorfor den ble bygd eller historien bak. I tillegg tror vi den eldre garde også har lyst å se hva som skjedde og minnes det hele, sier Hætta, som til åpningen har invitert over 350 personer.

– Utstillingen skal vises 14 dager i Maze og i desember flytter den inn i RiddoDuottarMuseat i Kautokeino. Med tid og stunder håper vi også å få vise den på Alta museum, håper museumslederen.