Altaduoen Maret, som består av musikerne Marit Hætta Øverli og Klemet Anders Buljo. har gjennomført over 200 konserter i samarbeid med Kulturtanken dette skoleåret. Noen av plassene de har vært er i Sogn og Fjordane, Buskerud og de har fartet på kryss og tvers av hele Sørlandet siden påske. Nå er de invitert til New York.

Ble invitert

– Vi har blitt invitert til å spille på Scandinavia House, som er et ledende senteret for nordisk kultur i USA. Dette er en anerkjent nettverksarena og er en de viktigste samlingspunkt for kulturinteresserte i New York. Scandinavia House er hovedkvarteret til The American-Scandinavian Foundation, sier Klemet Anders Buljo.

Konserten skal de gjennomføre 13. juni og han håper det hele skal gi enda større interesse for samisk musikk.

– Konserten på et sånn sted gir et løft i form av interesse og bransjeoppmerksomhet til artister og musikere med samisk opphav. I tillegg er det viktig å nevne faglig påfyll gjennom utveksling av erfaring og nettverksbygging med andre internasjonale aktører innen musikkbransjen og kulturinteresserte i New York, sier Buljo.

– Gledelig gjensyn

Han sier de gleder seg til å gjeste metropolen i USA, igjen.

– Vi har faktisk spilt i New York tidligere, men det er veldig lenge siden. Vi spilte der flere ganger på 90-tallet da vi var på turnè i USA, sier altamusikeren.

Spiller med jazztrommis

For anledningen skal de denne gang samarbeide med den New York-basert verdensmusikeren Rogerio Boccato. Han kommer opprinnelig fra Brasil og spiller på jazzscener verden over.

– Han er en veldig anerkjent perkusjonist. Det er Scandinavia House som har formidlet musikken vår til Boccato og han fattet så intresse til å spille med oss, så det er veldig gledelig og kommer til å bli veldig spennende, sier Buljo.

Fullbooket ut 2018

Når de har gjennomført konserten i New York, tar de fatt på nok en lang turnè over hele Norge.

– Vi har veldig mye å gjøre for tiden. Faktisk er vi fullbooket helt til våren 2018, så det har virkelig tatt av. De fleste jobbene våre arrangeres for tiden av Kulturtanken, den kulturelle skolesekken som tidligere het Rikskonsertene. Totalt har vi vel 150 reisedager på veien og det har virkelig tatt av, noe vi selvsagt er veldig glade for. Vi spiller egen musikk og trives med å fremme samisk musikk uansett hvor det skulle være, sier Buljo fornøyd.

Maret spiller akustiske folk-pop melodier med urgamle samiske vokaltradisjoner, forsterket av moderne elektronisk musikk.